maandag 14 juli 2008

Een Amerikaans aanbod

Vandaag kreeg ik van m'n baas 'n flink pak papier met daarin het aanbod van onze Amerikaanse dochteronderneming voor mij. Volgens hem zijn er maar 'n paar "parameters" in het aanbod om naar te kijken. Maar voor mij is het allemaal nieuw, dus ik heb het met grote ogen door zitten nemen.

at will employmentZo is er de clausule over "at will employment". Daar staat gewoon dat de werkgever je er van het ene op het andere moment uit kan gooien en dat je zelf ook mag besluiten om morgen niet meer op te komen dagen. Ik wist natuurlijk allang dat zo'n clausule in mijn contract zou staan; je gaat tenslotte niet voor niks voor 'n Amerikaans bedrijf werken.

Maar de manier waarop ze het verwoorden vond ik wel mooi:

"De werkgever gelooft alleen in 'n arbeidsverhouding zolang beide partijen daarachter staan."

Dat moet toch zeker door 'n advocaat zijn bedacht?

salarisDe belangrijkste "parameter" in het aanbod is toch wel het salaris. Wat zouden ze bieden? En belangrijker, hoe komen ze erop?

"Big Mac"-indexIn de begintijd van mijn carrière ging het steeds over de "Big Mac"-index als we het hadden over het verschil in salaris tussen verschillende landen. De logica was dat 'n Big Mac in elk land 'n even grote aanslag zou zijn op het budget, dus dat je de prijs ervan als indicatie kan gebruiken voor het kosten-niveau.

Nu moet je het natuurlijk niet helemaal beperken tot de prijs van 'n Big Mac, maar het idee is wel aardig. Zoek dezelfde of vergelijkbare artikelen in beide landen en kijk wat ze kosten. Een aardig idee, maar wel tijdrovend. Feitelijk kan je dit pas doen als je al 'n tijdje in het land woont. Hey... misschien is dat wel 'n idee voor deze blog. :-)

Maar uiteindelijk bleek het aanbod gebaseerd te zijn op:

  • 'n conversie van mijn huidige salaris met de huidige dollarkoers

  • 'n zoektocht op internet naar het salaris van mensen met mijn functie in Silicon Valley

  • 'n vergelijking met de salarissen van collega's die al voor ons Amerikaanse bedrijf werkenIk moet eerlijk zeggen dat ik het wel geloof. Ik heb nog geen idee wat het kostenniveau in de Bay Area is. En ik vertrouw er ook op dat mijn werkgever er niet op uit is om me een oor aan te naaien. Toegegeven... het is misschien wat naïef, maar op dit moment heb ik wel genoeg andere zaken aan mijn hoofd.

verhuisvergoedingMijn werkgever biedt me ook nog 'n verhuisvergoeding. Dit is 'n budget waaruit ik de gemaakte kosten kan betalen voor bijvoorbeeld het verschepen van meubelen, het kopen van nieuwe apparatuur en... de vliegtickets. Jawel... de vliegtickets komen ook uit 'n eigen budget.

Dat zou niet zo erg zijn als het budget 'n beetje ruim is. Maar het totale budget is 10.000 dollar. Dat klinkt misschien in dollars nog aardig, dus zal ik 't even voor je omrekenen. Met de huidige koers is dat zo'n 6800 euro. Wil er iemand 'n gokje doen hoeveel vliegtickets je daarvoor koopt? Of hoe duur de verhuizer is?

Nou ja, ik zie het maar als 'n tegemoetkoming in de kosten. Het is toch aardig dat mijn werkgever 'n stukje van de verhuiskosten draagt. Maar dan moeten ze natuurlijk niet gaan zeggen dat eigenlijk niemand dat budget ooit opmaakt, want ik denk dat dat bij ons wel gaat lukken.

Geen opmerkingen: