vrijdag 22 oktober 2010

Winchester Mystery House

Het plan was eigenlijk om een fikse fietstocht te maken. De SF Bay Trail tussen Sunnyvale en Mountain View loopt nu helemaal door, direct langs Moffett Field (NASA). En dat wilden we toch wel eens proberen.Tot nu toe moesten we een paar mijl omfietsen om weer op de trail uit te komen.

We hadden Esmarij opgetrommeld om mee te fietsen, maar toen het zover was begon het natuurlijk te regenen. Bovendien leek Franks voorband een lek te hebben. We besloten de band flink op te pompen en eerst te gaan lunchen. Na de lunch zouden we dan zien of de band echt lek was. Dat bleek niet zo te zijn, maar het regende nog steeds. Tot groot verdriet van Esmarij zagen wij van de fietstocht af. Als goedmakertje mocht ze zich uitleven op onze roeimachine. En om de workout compleet te maken hebben we daarna trappen gelopen in het Winchester Mystery House (hehe, eindelijk bij het onderwerp van deze post!).

Sarah's spookhuis
Als erfgename van het Winchester-gewerenimperium had Sarah Winchester duizend dollar per dag te besteden (tegenwoordig zou dat $22.000,- per dag zijn). Dat geld heeft ze 38 jaar lang uitgegeven aan het uitbouwen en verbouwen van haar huis.

Een waarzegger had haar namelijk verteld dat de Winchesters vervloekt waren door de geesten van alle mensen die waren omgekomen door Winchester-geweren. Om de geesten rustig te houden, moest Sarah vanuit Connecticut naar het westen verhuizen en daar een huis voor haar en de geesten bouwen. Ze mocht nooit stoppen met bouwen, anders zou ze overlijden. Sarah vertrok naar Californie en vond in San Jose een boerderij waar ze zich vestigde. De verbouwingen gingen dag en nacht door, jaar in jaar uit.Trappen naar nergens
Wat is er nou zo mysterieus aan het huis, behalve het geestenverhaal? Het is een architectonisch wonder, of juist niet. Deuren die naar een muur leiden, trappen die eindigen bij het plafond, geheime deuren en trappetjes, W-vormige trappen. Sommigen beweren dat Sarah dit bewust heeft gedaan om de geesten te misleiden, maar het kan ook zijn dat ze gewoon niet wist wat ze deed. Het werd zo'n doolhof dat haar personeel plattegronden bij zich moesten hebben om niet te verdwalen.

Entree
De Mansion Tour kost $28 per persoon (13-64), $25 voor 65+, $22 voor kinderen van 6-12. Jongere kinderen mogen alleen mee onder begeleiding van een volwassene. De rondleiding duurt 65 minuten en je mag zelf door de tuinen wandelen. Voor meer rondleidingen, zie hier. Let op: kinderen van 5 en jonger mogen niet mee met de 'Behind the Scenes'-rondleiding.

Halloween-rondleidingen
Dit weekend en volgend weekend zijn er speciale 'Flash Light'-rondleidingen omdat het volgende week Halloween is. Er zijn nog wat kaarten beschikbaar ($45 per persoon, inclusief souvenirzaklamp), online te bestellen.

Geen opmerkingen: