zaterdag 17 december 2011

Bankrekening en verhuizen

[Update: toen we ons meldden bij een bankfiliaal in Virginia, bleek dat we onze rekening uit Massachusetts gewoon konden aanhouden. Alleen adreswijziging was nodig. Het is me niet helemaal duidelijk of Bank of America het beleid heeft aangepast of dat het iets specifieks is voor Californische rekeningen.]

"Als we gaan verhuizen van Californië naar Massachusetts, dan kunnen we ons melden bij een bankfiliaal in onze nieuwe woonplaats en dan nemen zij onze Californische rekeningen over." Maar nee, zo werkt het niet bij onze bank (vermoed dat het bij andere bankinstellingen ook zo gaat). Het is de bedoeling dat je in de nieuwe staat een nieuwe bankrekening opent, je saldo van de out-of-state rekening overmaakt naar de nieuwe en dan de oude rekening opheft. Waarom zo moeilijk? We blijven toch gewoon bij dezelfde bank, in hetzelfde land? De enige verklaring die ik kreeg was dat het in verband met het tijdsverschil makkelijker was als we hulp van klantenservice nodig hadden. Is die telefonisch niet 24/7 dan?

We bleven dus vasthouden aan onze oude rekening, we zouden ze weleens laten zien dat 't best kon. Het werd wel wat verwarrend met al die rekeningnummers en pinpasjes en toen ik advies over het een of ander vroeg bij het filiaal hier, bleek dat ze beperkte inzage hebben in onze Californische bankzaken. Aha...

Nou ja, na een half jaar hebben we dan toch eindelijk de stekker uit de Californische rekening getrokken.

Tips
Denk om het volgende voordat je de oude bankrekening opheft:
  • Wacht met opheffen totdat je alle eindafrekeningen (gas, water, licht, telefoon/tv/internet, doktersrekeningen enz.) voorbij hebt zien komen.
  • Zorg ervoor dat automatische betalingen die door moeten blijven gaan, nu van je nieuwe rekening worden afgeschreven (abonnementen tijdschrift/mobiele telefoon, online webshops waar je een account hebt enz.).
  • Vergeet niet je credit card te koppelen aan je nieuwe bankrekening.
  • Als je er zeker van bent dat er geen geld meer van of naar je oude rekening gaat, bel je Customer Service om de bank in te lichten dat je je saldo wilt overhevelen en dat de rekening opgeheven moet worden. Voor sommige rekeningen heffen banken namelijk een boete als er niks op de rekening staat. Je kunt de transfer zelf doen, maar het opheffen moet toch door de bank gebeuren dus kun je 't ook laten doen. Daar is klantenservice tenslotte voor toch? Binnen een aantal weken krijg je dan een 'closing statement' (eindafrekening) toegestuurd.

    En in ons geval een cheque ter waarde van 1 (ja één) cent. Het versturen van die cheque heeft denk ik meer gekost. Ik ga 'm natuurlijk wel voeren aan een ATM ;)

7 opmerkingen:

Nivlong zei

1 cent? Lol! (Wat is Nederlands voor "lol"?) Ik heb ooit kreeg een cheque voor ongeveer hetzelfde. Ik heb opgeslagen in de hoop aan het bedrijf geven een harde tijd de boekhouding voor!

Ik had onlangs een probleem met de bank routing nummers. Ik wist het juiste aantal routing nummer, maar de cheque had een ander nummer. Resultaat = vertraagde eerst op de nieuwe baan. Maar dat was niet de bank de schuld, het was meer van een misverstand of gebrek aan communicatie van mijn kant.

Het klinkt alsof je had geen enkel probleem het wijzigen van uw accounts. Ik heb geprobeerd om YNAB de budgettering software te gebruiken in combinatie met een Google Docs spreadsheet (misschien moet ik het niet eens met dat deel) bij te houden van de rekeningen - weten wat er waar wanneer is handig met de bewegingen en adres verandert. Ik zou een hekel te hebben om bankrekeningen te wijzigen, ook al (ik heb een ding tegen verkopers)!

Vergeef een slechte vertaling, schuld translate.google.com! Ik kom na de Engels versie voor de vergelijking volgende.

Nivlong zei

I'm sure something was lost in translation...

1 cent? Lol! (What's Dutch for "lol"?) I once got a check for about the same. I saved it hoping to give the company a hard time accounting for it!

I recently had an issue with bank routing numbers. I knew the right number routing number but the check had a different number. Result = delayed first check at the new job. But that wasn't the bank's fault; it was more of a misunderstanding or lack of communication on my part.

It sounds like you had no problem changing your accounts. I've been trying to use YNAB's budgeting software along with a Google Docs spreadsheet (maybe I shouldn't share that part) to keep track of the accounts--knowing what goes where when comes in handy with moves and address changes. I'd hate to have to change bank accounts, though (I have a thing against vendors)!

Forgive any bad translation, blame translate.google.com! I'll post the English version for comparison next.

CaT zei

was dat bij bank of america?
jezus, wat idioot! dus nu hebben jullie nieuwe pasjes, nieuwe rekeningnummers, nieuwe alles? werkelijk ongelofelijk.... hoe zit het dan bijv met creditscore?

Frank zei

Hey Alvin,

It indeed went pretty smoothly, but Manon had of course prepared everything pretty well over the last 6 months. I think Manon was going to simply deposit the 1 cent check (but only since the ATM doesn't usually have a line). But I must admit it also sounds appealing to not deposit it and for years giggle when we think we've sent the accountants into recounting frenzies. :-)

Frank

Manon zei

@Alvin: actually when you laugh out loud in Dutch you're having 'lol' (is the Dutch word for 'fun') ;)

@Cat: ja, alles nieuw maar dat zou geen effect mogen hebben op de creditscore. We lenen niet, maar brengen juist geld naar de bank toe ;) En we zijn bij dezelfde bank gebleven alleen in een andere staat. Het regelen van de nieuwe rekening was ook zo gepiept, kan me niet herinneren dat ze iets heeft gezegd over een credit check.

Misschien als je overstapt naar een andere bank (bijv. van Bank of America naar TD Bank), dat de nieuwe bank dan je creditscore controleert.

Het is inmiddels ook wel weer eens tijd om een gratis creditrapport op te vragen. Dan zullen we het wel zien of de bank er op staat.

Nellies zei

wat een gedoe zeg! kan me voorstellen dat jullie dachten "wat nou, rekening afsluiten?" haha. jammer dat het toch niet werkte....

Tim zei

hey Manon en Frank! Wat een leuk kerstkaartje kregen wij van jullie, erg bedankt!! Hopelijk zien we elkaar weer es!! de Patriots hadden mooi gewonnen laatst, tegen de Denver Bronco's.. daar hadden we wel bij willen zijn!! groeten, Tim