donderdag 26 januari 2012

Nederlands shoppen rond Boston

Wat was ik blij dat er in de omgeving Boston ook Costco's zijn. Dan kon ik tenminste zo nu en dan een punt Goudse kaas en Old Amsterdam halen en het versgebakken multigrain brood dat het meest op gewoon (lees 'niet zoet') Nederlands brood lijkt. Na 3 jaar VS wennen we aan veel Amerikaanse producten, zo gruwelen we niet meer van hash browns en worstjes bij het ontbijt, maar de te zoete of te zure boterhammen blijven we vies vinden.

In Californië had ik al eens een speurtocht ondernomen naar adresjes waar Nederlandse producten te koop zijn. Inmiddels heb ik ook wat winkels in de omgeving Boston gevonden. Helaas zijn de Indonesische toko's en restaurants hier een stuk dunner gezaaid dan in Californië. Ik struin soms wat Indiase, Chinese en Vietnamese supermarktjes af en kom dan het een en ander tegen. En bij All Things Dutch kan ik online wat Conimex-spullen bestellen. Mocht iemand meer adressen weten waar ik bijvoorbeeld boemboes kan kopen, laat 't me weten!


Hollandse kaas
OK, Costco had ik al genoemd als plek waar je Goudse en Oud Amsterdam kunt kopen. De Goudse wordt alleen in blokken van -geloof ik- 1 lbs (450 gram) verkocht en je moet wel een pasje hebben. Het goedkoopste lidmaatschap is $55 per jaar, maar die had ik er zo uit (ik koop er ook de inktpatronen voor de printer, kleren, Nutella, Kellogg's enz.). Op de website zul je niks vinden als je zoekt op 'Gouda' of 'kaas', maar ze hebben 't echt in de koeling liggen.

Ook de Whole Foods en Trader Joe's zitten in de omgeving Boston. Zij hebben meestal wel -kleine puntjes- Goudse kaas liggen. Whole Foods heeft Edammer, volgens mij van UnieKaas en ze verkopen ook Paranno (submerk van UnieKaas). De Goudse kaasjes (smoked, creamy, double creamy) bij Trader Joe's zijn vaak in de VS gemaakt, maar volgens 'Gouds' recept. Bij Whole Foods kun je bij de deli-afdeling vragen of ze de kaas in plakjes kunnen snijden.

In Saugus zit Karl's Sausage Kitchen, een slager/Europese supermarkt. Ze hebben vooral Duitse, Deense en Zweedse spullen, maar ook Edam, Gouda en Smoked Gouda, zie hun kaaslijst.

Ze kunnen het in plakken snijden. Verder hebben ze wat drop (Katjes), pepermunt, Schaumkusse (negerzoenen), Jules Destrooper koekjes en Dr. Oetker-pakken. Ik heb de Appelkruimel al eens gemaakt, is toch lekkerder dan wat ze hier verkopen als 'Dutch Apple Pie'. Er stond laatst ook een doos om tompoucen te maken, maar die kostte $12... Verder haal ik hier vooral de currygewürz ketchup en vleeswaren. Ze maken zelf de leverworst, boterhamworst (German Bologna) en allerlei bratwursten.

Voorverpakte Goudse kaas
Supermarkten als Stop & Shop en Johhnie's Foodmaster willen nog wel eens voorgesneden en voorverpakte Gouda van het merk Finlandia hebben. Ik grijp nog weleens mis, bij de Foodmaster in Melrose heb ik de meeste kans heb ik gemerkt. Deze hangen bij de speciaalafdeling, niet bij de gewone voorverpakte plakjes kaas.


Drop, hagelslag en koekjes
Je kunt via Amazon het nodige aan Nederlandse lekkernijen bestellen, maar ik vind 't leuker om de lokale middenstand te ondersteunen.

Zo heb ik bij de Aldi een tijdje mijn speculaasjes gekocht. Helaas is net het speculaasseizoen afgelopen bij Aldi afgelopen, dus ik moet een andere bron aanboren: All Things Dutch, een online winkel die magazijn houdt net ten zuiden van Boston! All Things Dutch heeft trouwens een grote keuze aan verschillende soorten drop: onder andere boerderijdrop, dubbelzout, dropveters, maar ook Napoleon salmiakballen, griotjes, heksehyl, wybertjes en schoolkrijtjes.

Design
Ik ontdekte net Lekker Home, een meubel- en woonaccessoirewinkel die in Boston's South End is gevestigd. De eigenaresse is Nederlands en ze verkoopt naast Amerikaanse ook Nederlandse (zoals Pols Potten) en andere Europese merken. Ik ga binnenkort maar eens een kijkje nemen in de winkel.

2 opmerkingen:

Tim zei

Je hebt hier meer nederlands eten rond boston, dan in nederland hahaha

D zei

Hebben jullie daar ook Trader Joe ?
Wij vinden de nederlandse plakjes geitenkaas erg smakelijk.

Verder maken wij zelf ons brood. Omdat er in de ingredienten lijst van Costco brood zo veel dingen in zitten die ik niet kan uitspreken ;-)

Simpel recept:
-3 cups handwarm water
-yeast (wij gebruiken die van redstar in zakjes, daar zit geen aspartaam in)
-zout
-2.5 cups white whole wheat flower
-4 cups all purpose flour

Ik gooi de yeast met wat honing in warme water en laat het 5 minuten staan tot het goed schuimt. Dan de rest van de ingredienten bij elkaar gooien in grote kom en alles door elkaar mengen.
Dan de kom onder vochtige theedoek op warme plek zetten (in de zon of zelfs in een oven van 40 graden). Wachten tot deeg niet meer omhoog komt of zelfs in zakt. Daarna op een rooster met wat bakpapier in de vorm duwen die je wilt (wij maken meestal vloerbrood of stokbrood) 20 minuten in 450F oven
5 minuten laten afkoelen .
(h)eerlijk brood ;-)