zaterdag 18 februari 2012

Verhuizing van staat naar staat

Oeps... ik zag dat we helemaal nog niets hebben verteld over hoe de verhuizing van Californië naar Massachusetts in z'n werk is gegaan. Hier een persoonlijk verslag met links naar algemene informatie voor de verschillende stadia.

Verhuisbedrijf kiezen
Een collega van Frank had eerder in het jaar zijn 'interstate'-verhuizing laten uitvoeren. Hij was redelijk tevreden over het verhuisbedrijf, maar waarschuwde ons wel dat de contactpersoon erg moeilijk te bereiken was. Nou ben ik altijd van het langdurig kijken en vergelijken, dus ik heb ook nog bij andere verhuisbedrijven een offerte ('quote' of 'estimate') aangevraagd. Ook online...


Online quotes: wees gewaarschuwd!
Als de online offerte te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat ook zo. Onder de verhuisbedrijven die alleen online quotes afgeven, zitten veel oplichters. Je vult dan een lijst in van alle spullen en het aantal dozen dat je denkt te verhuizen. De twee online quotes die ik had opgevraagd bedroegen zo'n $1500. Dat was voor een '2-bedroom apartment move' (1.000 sqft). De twee offertes die thuis zijn opgenomen door taxateurs zaten rond de $5.000. Dat is normaler voor zo'n grote afstand.

Betrouwbaar?
Op Yelp heb ik gekeken hoe tevreden klanten van de verhuisbedrijven waren. Bij de Better Business Bureau heb ik gecontroleerd hoeveel en wat voor soort klachten er bekend zijn over de kandidaatverhuizers. De twee online quoters hadden inderdaad erg slechte scores (F en G) bij BBB, niet nakomen van afspraken, afleveringsproblemen.

Uiteindelijk bleven Belfor Moving en Golden Gate Moving & Storage over. Allebei scoren A+ bij de BBB en maakten bij de offerte een goede indruk. Uiteindelijk hebben we voor Belfor gekozen omdat hun offerte toch nog duizend dollar lager uitpakte, Golden Gate niet is aangesloten bij BBB. En Belfor was de verhuizer die Franks collega ook had gebruikt.

Het zou kunnen dat een deel van het verschil in bedrag lag aan dat ik bij de ene wel uitpakken had laten meerekenen en dat bij de andere helemaal over het hoofd had gezien. Maar daar kwam ik pas op de dag van aflevering achter toen de mannen niet begonnen met uitpakken. Dacht ik alles zo goed afgetimmerd te hebben...

Da's mooi stom, alleen het uitpakken van de matrassen was inbegrepen... Dat werd dus zelf in de dozen duiken.

Wat er wel in de offerte was opgenomen

  • inpakdatum en aflever-'window': de week waarin ze verwachten de lading te kunnen lossen op plaats van bestemming
  • vervoer op basis van gewicht van inboedel: 3500 lbs
  • verhuisverzekering (Full Value)
  • shuttle (kleine verhuiswagen), omdat de grote verhuiswagen bij ons in San Jose niet in de straat paste
  • 3 verhuizers inclusief chauffeur voor inpakken, inladen en opslaan van spullen in Californië; 3 verhuizers inclusief chauffeur voor uitladen in nieuwe huis.
  • tien dagen opslag, omdat wij zelf twee weken onderweg zouden zijn met onze roadtrip van west- naar oostkust
  • verpakkingsmateriaal (dozen, verpakking schilderijen, verpakking matrassen
  • meenemen van verpakkingsmateriaal na aflevering
  • lijstje met tarieven voor eventueel extra werk, zoals extra stops (als huisraad op verschillende plekken is), wachttijd, extra tijd
  • gespecificeerde lijst van alle spullen die verhuisd werden.

Na ondertekenen van offerte wordt dit document de 'Bill of Lading' genoemd.

Moeizaam contact
En zoals Franks collega al voorspeld had, bleek de contactpersoon inderdaad moeilijk te pakken te krijgen. Zo moest ik bijvoorbeeld voor de Condo Owner's Association - zeg maar Vereniging van Eigenaren - van het appartementencomplex een ondertekend verzekeringscertificaat van de verhuizer krijgen. Mochten de verhuizers dan schade veroorzaken aan hal, lift of trappenhuis dan wordt dat gedekt door die verzekering van de verhuizer. Mijn verzoeken daarom werden stelselmatig genegeerd. Uiteindelijk op de verhuisdag zelf was het cerfiticaat in orde hoor.

Nou ben ik waarschijnlijk ook wel een vervelende klant die alles op tijd geregeld wil hebben en zekerheid wil hebben, maar als iemand niet reageert op mijn e-mails of belooft terug te bellen omdat hij nu aan het rijden is en dat niet doet... Vooruit, op internet las ik dat dit soort praktijken ook bij 'erkende' verhuizers heel vaak voorkomen. Soms moet je het ook maar over je heen laten komen.

De verhuizing zelf
Op de dag zelf zelf ging het allemaal soepel. De mannen waren op tijd, werkten hard en zorgvuldig. Omdat de lift aan onze kant net een nieuwe vloer had en de andere lift te ver was was, hebben ze alles via het trappenhuis naar buiten gebracht. Dit kostte niks extra (sommige verhuisbedrijven rekenen opslag voor elke trap die ze moeten lopen). Ook de verhuizers in Massachusetts werkten hard en klaagden niet over de trappen die ze op en af moesten, we hebben hier geen lift. Ze hadden wel medelijden met de verhuizers die onze zware, grote eettafel weer naar beneden moeten krijgen bij de volgende verhuizing.

Vergeet niet de verhuizers een fooi te geven. Ik weet nog steeds niet wat nou normaal is, maar wij hebben de chauffeur en sjouwers elk $20 gegeven.


Truck waarmee onze spullen uiteindelijk zijn gebracht. Onze spullen namen nog geen kwart van de truck in beslag.

Uitgestelde aflevering
Het enige grote minpunt van deze verhuizing was dat de afleverdatum steeds verder vooruit werd geschoven. Op de Bill of Lading stond dat ze ergens tussen 2 en 6 juni zouden aankomen, dat werd al snel de 9e en de 12e. OK, kan gebeuren. Halverwege onze roadtrip ergen in South-Dakota werden we gebeld door National Van Lines: "Sorry maar het wordt de 15e we hebben geen chauffeur." Hoe kun je nou geen chauffeur hebben als ik twee (drie?) maanden van tevoren de verhuizing heb laten inplannen... Ik word niet vaak heel erg kwaad, maar ik geloof dat ik toen even uit elkaar geknald ben en de man aan de telefoon flink uitgescholden heb. Ik weet nog dat Frank me heel raar aan zat te kijken en daarna erg om me moest lachen. Uiteindelijk hebben ze het de 14e weten af te leveren. Wow! We hebben dan wel een vergoeding van $50 per dag gekregen voor de twee dagen vertraging na de 12e.

Auto verschepen of zelf rijden
Wil of kun je niet zelf met de auto naar je nieuwe woonplaats rijden, dan kun je de auto laten brengen. Sommige verhuizers verzorgen dit transport en anders weten ze wel bedrijven die dat doen. Voor onze Ford Focus zou dat zo'n duizend dollar hebben gekost.

Zie ook tips voor:
Betrouwbare verhuizer zoeken
Offerte aanvragen en tekenen

Geen opmerkingen: