donderdag 20 september 2012

Verschillen

Een vriendin in San Jose, CA vroeg me wat ik nou absoluut niet mis aan de Bay Area en wat het grootste verschil is tussen de Bay Area en Boston. Het enige wat ik echt niet mis van Californië is de hoge sales tax. En de kans op aardbevingen. Waren we net een paar weken in Massachusetts 'geland', hadden we hier natuurlijk een aardschokje. Vast om ons thuis te laten voelen ;)

Over de sales tax nog even: in Californië was die op de meeste plekken 8.25% (want sales en local tax), in Massachusetts is het overal 6.25%. Ander verschil is dat er in Mass geen sales tax wordt berekend over kledingstukken die minder kosten dan $175 per stuk. Ook over etenswaren betaal je hier geen sales tax, behalve als je 't in een eetgelegenheid bestelt. In New Hampshire (hier niet ver vandaan) betaal je overigens helemaal geen sales tax en local tax.

Klimaat
Een groot verschil waar we na een jaar nog steeds niet aan gewend zijn, is de luchtvochtigheid. Qua temperatuur is het ongeveer hetzelfde (rond de 26-28 graden in de zomer), maar door de luchtvochtigheid is het in Boston zomers een stuk minder aangenaam. Bovendien stikt het door die nattigheid en warmte van de muggen (veel moerassig gebied). Er zijn ook voordelen hoor: door het vochtigere klimaat is de natuur hier groen, groener, groenst. Ik moest laatst dus weer erg wennen aan de 'golden' (mooie aanduiding voor verdord) heuvels toen ik op bezoek was in San Jose CA.

Een ander voordeel is dat we in Boston weer vier seizoenen hebben. Ik wist niet dat ik het gemist had...

De 'fall foliage' (herfstblaadjes) komt er weer aan!

Alcohol
Het blijft wennen dat we zelfs voor bier en wijn naar de slijterij ('packie') moeten. Er zijn maar een handjevol supermarkten waar ze een alcoholhoudende afdeling hebben. In sommige stadjes mag nog helemaal geen alcohol verkocht worden.

Zo staat Melrose pas sinds dik een jaar de verkoop van alcohol toe. Tot die tijd moesten de inwoners uitwijken naar de packies in de aangrenzende stadjes. Zie ook mijn eerdere post Waar is het bier?

Gedrag op de weg
Tja, in Californië hadden we wel eens het idee dat je je rijbewijs bij een pak boter cadeau kreeg. Het verkeer is daar wel relaxter, maar wat een rare capriolen hebben we gezien. Alsof ze de enigen op de weg waren en dus geen rekening hoeven te houden met andere weggebruikers. In Boston en omgeving gaat het allemaal een paar versnellingen hoger, met hier en daar een Masshole (da's iemand die heel asociaal rijgedrag vertoont), maar over het algemeen rijdt 't best. Zo lang je de files in Boston maar vermijdt, dus niet die kant op gaan als de Red Sox thuis spelen...

Gevatter
Ik heb ook het idee dat ze hier wat gevatter reageren, of dat eerder durven te doen. Bijvoorbeeld in de winkel als je elkaar nog nooit hebt ontmoet. Zo was ik met een vriendin bij de Sears en zag een soort multifunctioneel gereedschapsding hangen. Ik vroeg haar 'Wat voor martelwerktuig zou dit nou zijn?' Flapt de verkoper achter de kassa eruit: 'Deze hele winkel is een martelwerktuig.' Pardon? Ik vond 't erg komisch en ik hoop dat z'n manager niet in de buurt stond, want ook al mag men hier adremmer zijn, ik geloof niet dat Mr. Sears op dit soort opmerkingen zit te wachten van zijn personeel.

Geen opmerkingen: