donderdag 9 juni 2011

Waar is het bier?

Ik ben wel drie keer de supermarkt op en neer gelopen op zoek naar de afdeling met wijn en bier. Niet dat ik zo naarstig op zoek was naar alcohol, maar met dit klamme, warme weer is een koud pilsje best lekker.

Opeens wist ik 't weer: in Massachusetts en een aantal andere staten moet je naar speciale 'liqour stores' voor alcoholische dranken. Nou zien veel drankwinkels in de buurt er een beetje 'scruffy' uit, niet echt appetijtelijk. In het naburige Melrose hebben we echter twee moderne, frisse slijterijen. Nu weet ik ook waarom: tot anderhalf jaar geleden was Melrose een 'dry town'. De verkoop van alcohol was niet toegestaan. De inwoners moesten naar stadjes in de buurt voor hun bier en wijn. Dit geldt overigens nog steeds voor sterke drank, maar dat is in Nederland ook zo. Voor de hele sterke dranken moet je toch ook naar een Mitras of Gall & Gall, toch?

Ook grappig: in een van de staten waar we door heen reisden, konden we wel bier in een supermarkt kopen (Upstate New York?), maar het minderjarige winkelmeisje moest er iemand bijroepen om het bier op de kassa aan te slaan.Blauw of juist niet
Op zondag mogen ze in Massachusetts pas na 12 uur 's middags alcohol verkopen. Dit is een restant van de 'Blue Laws'. Deze wetten zijn in de 17e eeuw door de puriteinse kolonisten in het leven geroepen om hun normen en waarden na te leven, onder andere dat zondag een rustdag is en om naar de kerk te gaan. Vroeger mochten winkels helemaal niet open zijn op zondag, of wel open zijn maar bepaalde goederen niet verkopen. In sommige staten mogen autodealers op zondag nog steeds geen zaken doen. Een andere blauwe wet zegt dat de meeste winkels in Massachusetts gesloten moeten zijn met Thanksgiving en Kerst. Sommige detailhandels mogen open zijn als ze een vergunning hebben. Als je toch werkt op zondag, Thanksgiving of Kerst(geheel vrijwillig, de baas mag je niet dwingen), dan krijg je minimaal 1,5x uitbetaald.

3 opmerkingen:

CaT zei

er is een stop en shop supermarkt achter metrostation malden; die hebben een grote afdeling met wijn en bier... er zijn wel supermarkten die alcohol verkopen, maar het zijn er idd maar heel erg weinig...

Nellies zei

Hier in New York mogen ze ook niet bij alle supermarkten alcohol verkopen en moet je dus inderdaad naar een liquor store of een wijnwinkel. Ik kan ook niet wennen aan het feit dat ik altijd een ID moet laten zien als ik alchohol koop, 21 ben ik al enige tijd voorbij :-)

Manon zei

Zo lang je er jonger dan 40 uit ziet, moeten ze je ID vragen. Dus ik ben nog steeds blij als ze m'n ID vragen ;)