zaterdag 4 juni 2011

De schade van de reis

Zo'n reis van ruim 6000 kilometer gaat natuurlijk niet altijd helemaal van 'n leien dakje. De auto heeft onderweg op 'n paar puntjes schade opgelopen:

 
sterretje

Tak, zei de ruit. De tegemoet-komende vrachtwagen had 'n steentje onze kant op geslingerd. Gelukkig is de autoruit flink dik en hebben we de rit gewoon kunnen uitrijden met 'n sterretje in onze voorruit. Dat doet me eraan denken: hoe heet 'n sterretje in je vooruit in het Engels?

 
loszittend rubber

Het rubber onder de voorruit is wat los gaan zitten. Gevolg is dat 'n keer na 'n nacht met flink wat regen, de mat bij de passagiersstoel doorweekt was. Manon heeft 'm wel weer drooggekregen, maar het lijkt erop dat die rubber toch vervangen moet worden.

 
maintenance required

Ongeveer rond Chicago begon het lampje "maintenance required" op het dashboard te branden. Geblader in het boekje van de auto en wat blikken op de kilometerteller leerde dat waarschijnlijk de olie vervangen moet worden. Maar toen we de olie peilden was deze nog brandschoon en perfect op peil. Ze hebben hier 'n leuk geintje bij de Toyota-dealer: als zij je olie vervangen, wordt er 'n teller gestart. Rijd je vanaf dan weer 5000 mijl, dan gaat het lampje aan. Ongeacht of je nou tussendoor zelf de olie hebt vervangen of niet.

Drie kleine dingen. Verder heeft onze RAV4 de reis prima doorstaan. En deze schade laten we natuurlijk binnenkort repareren. Bij de Toyota-dealer, want dan is dat "maintenance required"-lampje tenminste ook weer uit.

6 opmerkingen:

Danny zei

Hoe je zelf het lampje kan resetten:

http://maint-reqd.upcsite.net/

Danny zei

Ze hebben hier verschillende namen voor verschillende vormen sterretjes:

http://www.georgiawindshieldrepair.com/learn-about-windshield-repairs/types-of-windshield-damage/

Frank zei

Hoi Danny,

Handig hoor, zo'n online car mechanic. ;-)

Ons sterrertje ziet eruit als 'n combi van Star en Half Moon. Ik denk dat ze 'n wel gewoon kunnen opvullen.

Ik ga volgende 'ns kijken of ik dat lampje zelf uit kan krijgen. Het stoort toch tijdens het rijden. Maar nu is de RAV na ruim 3500 mijl rijden natuurlijk wel weer 'ns toe aan verse olie en 'n blik van 'n monteur.

Frank

Danny zei

Jiffy lube hebben ze daar vast ook ?
Wel grappig: wij hebben 2 jaar een auto geleased (hyundai genesis) en je moet dan geregeld onderhoud doen, anders kan je opdraaien voor de schade. Maar ook zelf olie verversen wordt hier dus geaccepteerd. Zolang je met bonnetje kan aantonen dat je de juiste (hoeveelheid) olie en eventueel filter hebt gekocht mag je dat zelf doen zonder garantie in gevaar te brengen. In nederland moet je dat perse door een erkende dealer van het merk laten doen.
Zoveel verschillen .
Succes met resetten lampje en je ruit reparatie. Met die ruit zou ik niet te lang wachten omdat vocht het snel erger maakt.

Groet en ik volg jullie avonturen graag!

Danny
SoCal

Manon zei

De auto is weer helemaal in orde. Olie ververst, lekkage is verholpen, on-the-go ook maar de waterpomp vervangen want die scheen ernstig te lekken -lijkt NL wel waar de garage ook altijd wel iets duurs wist te vinden om te repareren-, Maintenance-lampje uit.
Gelukkig hadden we bij aankoop van de auto zo'n Toyota Premium Plan gekocht waar de reparatie van de waterpomp volledig door gedekt was. En vandaag dan eindelijk de 'chip' in de voorruit laten vullen. Wist niet dat de autoverzekering dat helemaal dekt.

We zijn weer helemaal blij met doto. Alleen stinkt 't wel als we net de motor hebben gestart en de ventilatie staat aan. Vermoed dat het de kit is waarmee ze de lekkage hebben verholpen. Zal de garage wel even bellen. Of, @Danny, idee?

Peter zei

Gelukkig maar dat er geen grote problemen zijn gebeurt met de auto en jullie! Hopelijk hebben jullie het wel naar je zin gehad!