dinsdag 7 juni 2011

Drie keer is scheepsrecht?

Op het moment dat je je gevestigd hebt in Massachusetts, moet je direct je 'out-of-state' rijbewijs omzetten. We hoeven geen theorie- en praktijkexamen te doen, omdat onze Californische rijbewijzen nog geldig zijn. Kom je vers uit Nederland in Massachusetts, dan mag je tot een jaar na aankomst in de VS gewoon op het Nederlandse rijbewijs rondrijden, mits het een geldig Nederlands rijbewijs is natuurlijk. Een internationaal rijbewijs geldt niet als geldig rijbewijs, maar is wel handig om als Engelse vertaling bij de hand te hebben.


Ik ga na de RMV en neem mee...
Ik had eerder deze week al voor $5 een Driver's Manual gekocht bij de RMV (Registry of Motor Vehicles), dus ik dacht gisteren dat ik alle benodigde papieren bij me had:

  • Geboortebewijs of officieel document waar je geboortedatum op staat (zoals paspoort of rijbewijs).

  • Officieel document waarop je handtekening staat (rijbewijs, paspoort).

  • Social Security Number of paspoort met visum en I-94 er in.

  • Bewijs dat je echt in Massachusetts woont (gas- of elektrarekening, huurovereenkomst). Het bevestigingsbericht van USPS dat de post een jaar lang doorgestuurd wordt naar je nieuwe adres is helaas geen geldig bewijs!

  • Californisch rijbewijs, deze kan ook gebruikt worden als bewijs voor je geboortedatum OF voor als handtekeningverificatie, niet voor beide.

  • $100. Voor de zekerheid had ik ook contant geld en cheques mee, want niet alle RMV-kantoren accepteren debit- en creditcards.


Eerste fout: 'proof of residency'
Gelukkig stond er niet zo'n lange rij. Op de Massdot-website kun je zien wat de wachttijden zijn voor de verschillende kantoren. Al bij het Klantenservice-loket ging het mis. Als bewijs dat ik hier woon, had ik bij gebrek aan ander bewijs de bevestiging van de USPS (Amerikaanse TNT Post of hoe dat tegenwoordig heet) meegenomen. Dat telt dus niet. De RMV noemt als voorbeeld dat je een 'utilities bill' kunt meenemen als bewijs dat je in Massachusetts woont. Maar als je net bent aangekomen, heb je niet direct een gas- of elektrarekening in de brievenbus liggen. Een huurcontract waar het adres van je woning op staat is ook goed.

Tweede fout: kopietje van I-94-verlenging
Heel toevallig lag 's avonds een kopie van ons huurcontract in de bus. Dus ik kon vanochtend weer naar het RMV-kantoor in Revere. Yes, deze keer mocht ik door van Klantenservice! Ik kon al snel naar een loket waar al mijn gegevens werden overgenomen, snelle ogentest, foto nemen voor op het rijbewijs. Bewijs van geboortedatum en handtekening zaten ook snor, maar toen... Omdat mijn I-94 maar beperkt geldig was (zie deze post), heb ik in december een verlenging aanvraagd en gekregen. Heel handig is dat er op het kaartje dat je in je paspoort bij de originele I-94 moet bewaren, geen geldigheidsdatum staat. Daarom heb ik altijd een kopie bij me van het complete formulier waar op wel de verloopdatum staat vermeld. Wil de RMV dus het origineel zien :/ Nou, dat komt dan volgende week wel, want natuurlijk zit dat exemplaar in de verhuiswagen die nog onderweg is.

Voordeel is wel dat ik de weg naar Revere een beetje leer kennen. Maar rijden in Greater Boston is een aparte post waard.

3 opmerkingen:

Chris-Jan zei

> Amerikaanse TNT Post of hoe dat tegenwoordig heet

Inderdaad... ze zijn weer eens aan het "rebranden". Dit keer naar PostNL... :-s

Sabriƫlle zei

Hoi allebei, wat leuk om zo jullie ervaringen te lezen! Ik ben een paar maanden geleden zelf vanuit Nederland naar de Bay Area verhuisd maar lees dat jullie daar net weer vertrokken zijn ;)
In ieder geval alle goeds in Boston, op naar een nieuw avontuur! Oh, en ik zag hier vandaag een TNT auto rijden ... was ik nou gek??

Groetjes
Sabrielle

Manon zei

Hoi Sabrielle,
TNT doet nog steeds internationale pakketten, net zoals Fedex en UPS, dus het zou kunnen. Of zou je een vrachtwagen met het explosief TNT hebben gezien ;)

Hoe bevalt 't je in de Bay Area, al een beetje gewend of nog steeds dat vakantiegevoel? Frank en ik hebben er 2,5 jaar erg prettig gewoond en gewerkt. Als je behoefte hebt aan contact met Hollanders in de Bay Area: meld je aan bij de WAV-mailinglist (vooral online informatie uitwisselen, spullen ter overname en zo, vooral South Bay). Er is ook een Dutch Meetup Group, zij komen meestal in Oakland bij elkaar. Hier zijn ook Amerikanen bij die hun Nederlands willen oefenen. En ben je op zoek naar Nederlandse kaas en hagelslag en zo, zie http://www.naaramerika.com/2010/01/nederlands-shoppen-in-bay-area.html ;)