dinsdag 16 november 2010

Nederlands paspoort vernieuwen in VS

Woon je in Californie en verloopt je Nederlandse paspoort binnen afzienbare tijd? Dan kun je je paspoort laten vernieuwen via het Nederlandse consulaat in San Francisco. Zij sturen de aanvraag dan op naar de ambassade in Washington waar het nieuwe paspoort wordt uitgegeven.

Afspraak op het consulaat
Om je paspoort te vernieuwen moet je bij het consulaat langs. Via de officiele afsprakenwebsite kun je een afspraak inplannen. Hier staat ook aan welke voorwaarden je moet voldoen voordat je de afspraak kunt maken.

Sommige consulaten hebben 's ochtends vrije inloop, zoals in Miami, New York en Houston. Zie deze pagina voor de exacte openingstijden.

Ik wil een nieuw paspoort en neem mee...
Zorg ervoor dat je het volgende bij je hebt als je naar het consulaat gaat:
  • huidige paspoort, deze moet je inleveren maar krijg je weer terug als er nog een geldig visum in zit
  • visum met ondersteunend bewijs en/of bewijs van binnenkomst in de VS (I-94-kaartje)
  • recente pasfoto (niet ouder dan drie maanden) die voldoet aan de Nederlandse richtlijnen
  • ingevuld aanvraagformulier; onderteken deze pas op het consulaat!
  • eventueel bewijs dat huwelijkse status is veranderd (door trouwen, scheiden of overlijden)
  • $83.00 (prijs vanaf 1 november 2010); ze doen nu een test met creditcard-betalingen.

Op het consulaat worden vingerafdrukken gemaakt voor het biometrische paspoort. Daarom moet iedereen in persoon aanwezig zijn voor de aanvraagprocedure, ook kinderen waarvoor een paspoort moet worden aangevraagd/vernieuwd.

Neem zowel de originelen mee als kopieen van alle documenten. Voor meer informatie zie de website van de Nederlandse ambassade in Washington.

Goede pasfoto
De Nederlandse richtlijnen voor pasfoto's wijken af van de Amerikaanse en bijvoorbeeld Britse en Duitse richtlijnen. Je kunt proberen om een fotograaf in de buurt te laten werken met de Nederlandse richtlijnen. Zo heb ik een uitdraai van de richtlijnen meegenomen naar een fotograaf in Sunnyvale. De foto bleek op het consulaat net niet goed te zijn, omdat de rand van mijn bril net over het randje van mijn ogen liep.

Gelukkig zit er op loopafstand van het consulaat de Union Post (237 Kearny St, tussen Sutter en Bush). Zij hebben ervaring met het maken van goede Hollandse pasfoto's. Een setje van twee kleurenpasfoto's kost daar $16.

Nieuwe paspoort ophalen of laten opsturen?
Normaal gesproken duurt het twee tot drie weken voordat je je paspoort(en) terug krijgt. Je kunt weer afreizen naar San Francisco om het op te halen. Voordeel is dan dat je de mogelijkheid hebt om je vingerafdrukken nog te controleren. Een andere mogelijkheid is om het paspoort te laten Fedexen. Als je toch een pasfoto laat maken bij Union Post, dan kun je daar direct een Fedex-envelop en 'shipping label' aanschaffen. Het consulaat heeft echter ook Fedex-formulieren op voorraad. Opsturen kost $22.31.

Gooi je oude paspoort niet weg!
Let op: het visum wordt niet overgezet naar je nieuwe paspoort. Daarom krijg je zowel je nieuwe als oude paspoort terug. Het oude paspoort is wel geperforeerd, dus ongeldig, maar het visum is nog intact. Zo lang het visum in je oude paspoort nog niet is verlopen, zul je dus met twee 2 paspoorten moeten reizen. Zie ook mijn eerdere post hierover.

I-94 vernieuwen of vervangen?
Nu zit ik alleen met het I-94-kaartje (Departure Record). Dit is de witte kaart die je in het vliegtuig invult als je met een geldig visum in de VS woont en/of werkt. Het geeft aan tot welke datum je in de VS mag blijven. Na die datum ben je hier illegaal en loop je het risico om de VS uitgezet te worden.

Bij terugkomst vanuit Nederland vorige maand zag de douanier dat mijn paspoort over zes maanden zou verlopen. Daarom heeft die datum ook op het I-94 kaartje gestempeld. Normaal staat daar dus de datum waarop je visum afloopt.

Ik heb nu dus een geldig paspoort tot 2015, maar een zeer beperkt geldige I-94. Ik ben nu bezig om uit te zoeken hoe ik dit moet aanpassen. Kan ik 'even' naar Canada reizen om een nieuwe I-94 in te vullen of zou ik het gewoon op een kantoor van de CBP (Customs and Border Patrol) of USCIS (Citizenship and Immigration Services) kunnen regelen? Of misschien wel online? Tips zijn welkom!

Misschien is de wijze les om in het vervolg het paspoort te vernieuwen als we toch in Nederland zijn voor een vakantie. Dan heb je bij terugkomst in de VS direct het goede I-94-kaartje in je nieuwe paspoort zitten. [Toevoeging 12/2013: Ben je uitgeschreven als inwoner van Nederland, dan kun je terecht bij een aantal gemeentes in Nederland. Je moet wel eerst een afspraak maken. Sta je nog wel ingeschreven bij de Gemeentelijke Basisadministratie in Nederland, dan kun je bij de gemeente terecht waar je ingeschreven staat.]

6 opmerkingen:

Marguerite zei

Volgens mij kan je alleen je paspoort laten verlengen in de gemeente waarin je woont. Als je je hebt uitgeschreven toen je naar de US verhuisde, kan je nergens in NL je paspoort verlengen, moet je dan doen op een ambassade/consulaat in het buitenland...

Ik had dat trouwens ook, met dat verlopen I-94 kaartje. Bij mij was het vanwege verlopen H1b, en bij je nieuwe H1B krijg je dan een amendment voor je I-94 die je eraan vast moet nieten. Je moet nooit overstayen heb ik wel eens gelezen, want kan problemen opleveren voor latere visa aanvragen. Je schijnt wel naar de immigration kunnen gaan om het te laten veranderen. Als je naar Canada/Mexico gaat nemen ze je I-94 over het algemeen niet in...

D zei

Laatste keer dat ik naar canada ging namen ze I-94 wel in en kreeg ik een "verse" toen ik terug kwam. Wel 2 uur ondervraagd omdat de dame van borderpatrol echt helemaal door het lint was gegaan omdat er een dood geplet spinnetje precies op plek van mijn visa in paspoort zat. Dat was natuurlijk puur toeval, maar vanaf toen kijk ik van te voren altijd even of er niks geks tussen zit ;-)

Manon zei

Ik zie dat ik dit onderwerp helemaal niet heb bijgewerkt. Ik heb het nagevraagd bij Customs & Border Patrol en ik had inderdaad naar Canada kunnen reizen voor een nieuwe I-94. Maar omdat het via USCIS goedkoper zou zijn, heb ik toch online een verlenging aangevraagd. Uiteindelijk duurde het 3 maanden voordat ik de verlenging kreeg. Volgende keer dus maar op en neer vliegen en er een stedentripje van maken ;)

Danny zei

I heb dus een E2 visum en ondanks dat die 5 jaar geldig is, is I94 slechts 2 en dan wee 2 en dan 1 jaar geldig.
Dus ik moet ook iedere 2 jaar mijn rijbewijs etc laten verlengen.

*ELLENDE*

Danny
(maar eens kijken of ik een greencard kan bemachtigen)

Unknown zei

met een vaste verblijfplaats in the US kan het nederlandse pasport verlengen in Den Haag. Stadskantoor internationaal loket

gerard

Frank zei

Dat is goed om te weten Gerry/Gerard. Bedankt!