donderdag 2 januari 2014

Baltimore Ravens - Edgar Allen Poe

Toen we in Baltimore oud-en-nieuw vierden, zagen we in souvenirwinkels verdacht veel spullen liggen met verwijzingen naar Edgar Allen Poe. Deze Amerikaanse schrijver/dichter woonde 'n groot deel van z'n leven in Baltimore. Poe is vooral bekend van zijn gedicht "The Raven", waarin 'n man mijmeringen over zijn gestorven geliefde deelt met 'n zwarte raaf. De raaf antwoordt steevast "Nevermore" op de vragen en opmerkingen van de man. Dit terugkerende woord vormt 'n soort refrein in het gedicht. Mogelijk verklaart dat ook waarom het gedicht voor veel artiesten inspiratie was: Allan Parsons Project, Lou Reed, The Stranglers en het Nederlandse Omnia.https://en.wikipedia.org/wiki/File:Baltimore_Ravens_logo.svg

Met de kennis dat Edgar Allen Poe in Baltimore heeft gewoond, is de naam van de American Football-team van Baltimore ook beter te verklaren. De Baltimore Ravens, winnaars van de Super Bowl in januari van 2013, zijn inderdaad ook vernoemd naar het gedicht. Ik ben niet zo thuis in American Footbal, dus zat afgelopen januari gewoon voor de 49'ers te juichen. Die komen namelijk uit San Francisco en daar heb ik ze nog wel 'ns zien spelen.

Intussen is het Super-Bowl-seizoen weer in volle gang: op 2 februari 2014 vind de finale van Super Bowl XLVIII (volgens mij is dat 48, maar tel 't gerust even na) plaats. De Baltimore Ravens doen dit jaar niet mee. Ze zijn eind december uit het lijstje geknikkerd. Een beetje genant voor de regerend kampioen, maar het maakt het voor mij wel makkelijker voor wie ik moet juichen. :-)

Zie ook:

Geen opmerkingen: