maandag 8 december 2008

Go 49'ers!

Gisteren zijn we voor het eerst naar 'n Amerikaanse sportwedstrijd geweest. Dat is 'n hele belevenis. Zo'n belevenis dat we na thuiskomst niet echt in staat meer waren om 'n verslag te schrijven. Sorry voor de late update, thuisfront!

We zijn naar de Football game van de San Francisco 49'ers tegen de New York Jets geweest. American footbal, dat is dus met van die enorm dik ingepakte kerels die elkaar proberen omver te lopen. Laten we het erop houden dat het niet echt mijn sport is. Maar de ervaring leek me wel leuk.

De weg naar het stadion toe is al 'n belevenis. Vanaf het station is het nog zo'n 20 minuten lopen en overal langs de weg stonden mensen vanuit de achterbak van hun auto te barbecue├źn. En niks commercieels hoor, gewoon lekker voor zichzelf. Dat is hier echt 'n onderdeel van 'n dagje naar het football: eerst lekker 'n paar uur langs de weg of op de parkeerplaats rondhangen en barbecue├źn met vrienden of familie. Mooi toch? Ik had er wel 'ns over gelezen, maar ik geloof het pas nu ik 't zelf gezien heb.

In het stadion is alles prima geregeld. Uiteraard ga je met de roltrap omhoog naar de bovenste ring. En daar heb je netjes genummerde plaatsen. Die trouwens nog 'n best aardig zicht op het veld geven. Voor de wedstrijd komen de mannen met veel kabaal het veld op:

De 49'ers komen door 'n opblaastunnel het veld op

Ook wordt er door 'n een of andere ster het volkslied gezongen:

Jesse McCartney zingt het Amerikaanse volkslied

En dan wordt er dus zo'n drie uur lang de bal heen en weer geschopt, gegooid en gerend. Over het spelletje zelf moet je maar ergens anders lezen. Het is 'n nogal tactisch gedoe. Maar ik moet zeggen dat ik het live vermakelijker vond dan tot nog toe op TV. Maar misschien verandert dat vanaf nu ook wel.

Nog even 'n mooi voorbeeld voor de Nederlandse voetbal-fans:

Links in het rood zijn fans van de 49'ers, rechts in het groen zijn fans van de Jets.

Je kunt ook heel gebroederlijk als fans van de twee teams naast elkaar zitten. En natuurlijk juich je dan wel extra hard als jouw team scoort, maar je maakt elkaar het leven niet al te zuur. En je probeert al helemaal niet om elkaars hersens in te rammen. Laat dat maar gewoon aan die jongens op het veld over.

Even de bigmac-index:Kaartje49'ers/Jets op de bovenring$82.50Ajax/Praag op de 2e ring€35
Hotdog1 stuks$5.75 €???
T-shirt met de naam van 'n speler erop $100 €90


Bedankt Marleen voor de Nederlandse prijzen. Weet iemand wat een hotdog of iets dergelijks kost in de Arena?

Geen opmerkingen: