maandag 22 december 2008

Infrastructureel 3e wereldland

Internet


In Nederland hadden we via XS4ALL/KPN 'n internetverbinding van 3Mbps. Daarover haalde ik downloadsnelheden tot zo'n 300 - 325 KB/s.

Hier in de VS hebben we Comcast High-Speed internet. Volgens de specificatie hebben we 'n 6Mbps verbinding. Dat zou dus goed moeten zijn voor downloadsnelheden tot 600KB/s.

Maar hoe kan het dan dat ik bij het downloaden van bestanden uit Nederland echt nooit boven de 65KB/s uitkom? En (misschien nog wel schrijnender) dat ik bij www.nosnieuws.nl moet aangeven dat ik 'n smalband-internetverbinding heb? Weet u dat misschien meneer Comcast?

Zelfs hier binnen de VS haal ik geen hoge snelheden. De snelste download tot nog toe was iets van 250KB/s. Een prima snelheid natuurlijk, maar wel 'n stuk langzamer dan de mogelijke (en beloofde) 600Kb/s.

Om te kijken of m'n verbinding wel goed is heb ik al flink wat snelheidtests gedaan. En wanneer ik snelheidstests hier in de VS draai, komt mijn verbinding steeds aardig in de buurt van de 6Mbps. Alleen als ik 'n wat exotischere test weet te vinden of bijvoorbeeld www.speedtest.nl in Nederland gebruik, komt de snelheid ineens in de buurt van wat ik dagelijks zie: maximaal 65KB/s.

Zou Comcast de snelheidstests in de gaten houden en dan ineens z'n volle snelheid aanzetten? Of is het (zoals vroeger ook in Nederland vaak) dat de snelheid alleen op het laatste stukje gehaald wordt? Dus: alleen als wat je download/bekijkt al op de Comcast-server bij mij om de hoek staat is het zo snel.

Ik had 't er met 'n eerder gemigreerde collega over en die bevestigde dat zo'n "1 op 10"-factor heel normaal is. Hij zelf is heel blij dat hij met zijn nieuwe 20MBps-verbinding nu eindelijk de 200KB/s haalt. "Welkom in Amerika, qua infrastructuur is het hier net 'n derdewereldland".

3 opmerkingen:

D zei

Ik ben het hier niet mee eens. Heb hier (socal = southern cali) een verizon fios (fiber optic) verbinding 20/20 megabit/s. Downloaden van servers in .nl gaat (ivm latency) tot problemen.
Op mordax.nl haal ik 219/66 kb/s. Speedtest.nl geeft identieke waardes wat jij melde: down: 91kb/s, up 64 kb/s. Ik heb dus sterke twijfels over speedtest.nl. Betere test in mijn ogen is een 100 megabyte bestand overhalen:
wget http://download.xs4all.nl/test/100M.txt 2009-06-02 08:09:35 (866 KB/s) - `100M.txt' saved [104900000/104900000]
en
wget http://ftp.het.net/test/100megabyte.bin 2009-06-02 08:14:04 (833 KB/s) - `100megabyte.bin' saved [104857600/104857600]Snelheid genoeg dus. Wat mij tegenvalt is bvb de snelheid naar www.draadstaal.nl. Ik kan hun afleveringen niet streamen. Maar binnenkort een 2e dvd van ze uit. Betere kwaliteit ook ;-)

Frank zei

Hoi D,

Altijd leuk om even snelheden te vergelijken. Mordax vindt dat ik 122KB/s download haal. De bestanden bij xs4all haal ik met ongeveer 300 KB/s binnen.

Da's dus inderdaad 'n stuk beter dan speedtest, maar nog altijd 'n schijntje van de die ik hier lokaal de laatste tijd haal: 1MB/s en meer, dus we zullen wel meer dan 6MBit/s hebben.

Kortom: ik klaag niet meer. Maar dingen "van over de plas" halen, duurt nog altijd wat te lang. En streaming van bijvoorbeeld uitzendinggemist.nl kunnen we echt nog steeds vergeten.

Veel kijkplezier met de DVD!

Frank

D zei

Hoi Frank
300 kB/s= bijna 3 megabit, niet slecht voor een internationale verbinding. De latency (vertraging) van de pakketjes zorgt er voor dat de bevestiging van de pakketjes niet snel genoeg aankomt waardoor de vaart er uit is/gaat. Vervelend is idd dat de omroep geen rekening houdt met nederlanders in het buitenland en dat uitzendinggemist idd niet te streamen is. Dan maar downloaden (al dan niet via p2p). Wij missen de nederlandse tv niet echt, hebben hier niet eens een cable subscription. Halen de series die we leuk vinden (csi*/house etc) op via p2p, scheelt ook de reclame ;-) Hebben recentelijk jullie blog ontdenkt via expats. Leuk geschreven en heel herkenbaar. Groet D.