dinsdag 30 december 2008

Rijbewijs - part one

Vandaag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik mijn Californisch rijbewijs gaan aanvragen. Dat moest ook wel, want de regel is dat je binnen 10 dagen na aankomst je rijbewijs regelt. Dat doe je op een DMV-kantoor (Department of Motor Vehicles). Je haalt daar een DL44-formulier op of je vult 'm ter plekke in, zodat je direct je 'written test' (theorieexamen) kunt doen. Het is verstandig om hiervoor een afspraak te maken, dan kom je in een kortere wachtrij voor een oproepnummer. Daarna moet je alsnog wachten totdat je wordt opgeroepen bij een van de 23 loketten. Ik had geen afspraak en heb eerst 20 minuten (viel nog best mee) in de rij gestaan om het DL44-formulier + nummer te krijgen. Vervolgens heb ik 3 kwartier gewacht op mijn beurt. Wil je zonder afspraak, controleer dan in elk geval op de DMV-website wat de wachttijden op dat moment zijn voor het DMV-kantoor. Je ziet dan ook de wachttijden van andere kantoren in de buurt. Daar kun je naar uitwijken. Als je dat doet, moet je je praktijkexamen ook daar doen.

Voor het aanvragen van het rijbewijs hoef je nog geen social security number (SSN) te hebben. Een geldig paspoort met visum en I-94-kaartje er in is ook goed. Omdat ik in mijn paspoort Knier, e/v van Puffelen ben, heb ik in het vliegtuig op het I-94-formulier mijn meisjesnaam ingevuld. Om het systeem niet van slag te laten raken, wordt mijn naam op mijn rijbewijs ook Knier. Ik kan dan later - met de internationale trouwakte - mijn naam laten veranderen (en weer in de rij staan?).

Na het invullen, uitdraaien, ondertekenen van wat formulieren en het betalen van $28, krijg je een ogentest. Dat gebeurt gewoon aan de balie. Vervolgens krijg je een papiertje en mag je in een andere rij wachten om een digitale foto te laten maken. Vervolgens krijg je zoiets mee:
Hiermee ga je naar de afdeling 'written test'. Althans, dat was de bedoeling. Het was alleen tien over half vijf en na half vijf nemen ze geen tests meer af. Dat staat ook heel netjes in het handboek vermeld, maar ik dacht dat dat alleen voor het afrijden was. Ik sta morgenochtend om 9 uur dus weer op de stoep bij het DMV.

Geen opmerkingen: