vrijdag 5 december 2008

Missie van de week

Voor deze week had ik mij tot doel gesteld om de 'light rail' (tram) uit te proberen. Langs het spoor zie je bordjes met 'X-ing Trolley', dus ik was even in verwarring over de benaming van het voertuig. Volgens mij is 'trolley' de aanduiding voor de oude tramkarren. Maakt verder niet uit hoe het heet, ik moest weten hoe het werkt. Mijn bestemming: downtown San Jose om een cadeautje te droppen voor 'Toys for Tots'. Daar kom ik nog op terug in een andere post.

De dichtsbijzijnde halte is hier 15-20 minuten lopen vandaan. Bij elke halte is een ticketautomaat. Je selecteert wat voor soort kaart je wilt en hoeveel, en dan gooi je er geld in. Een kaartje kost $1,75 en is 2 uur geldig, maakt niet uit welke kant je op gaat.
Ik ben SB (southbound, naar het zuiden) gegaan, naar downtown San Jose. Dat traject gaat rechttoe rechtaan naar het centrum, alleen op het laatst waren er 2 bochten om om een parkje heen te gaan. De tramreis duurde zo'n 20 minuten.

In de tram mag je je fiets meenemen, die hang je in speciale rekken:
De haltes worden duidelijk aangegeven en omgeroepen. De tram stopt alleen als er iemand uit moet. Dat wordt ook regelmatig omgeroepen. Ik kon alleen niet helemaal traceren waar de stopknop zat. Ik zag wel de tekst 'Push for stop request' onder een soort rare rubberen tochtstrip. Dat is dus de stopknop.

Toen ik downtown uitstapte, schrok ik even. Ik zag maar 1 spoor, en dat was die richting het zuiden. "Hoe kom ik weer thuis?", spookte het door m'n hoofd. Even diep ademhalen en naar het plein waar Christmas in the Park is. Daar is het inzamelpunt voor cadeautjes en dan vraag ik daar wel hoe ik weer NB (northbound) moet. Het antwoord kwam al snel vanzelf, want op weg naar het plein stak ik de rails naar het noorden over. Die loopt een straat verder parallel aan de zuidlijn. Alleen in het centrum zijn de rails gesplitst. Buiten het centrum is het gewoon een dubbel spoor.

Ik heb snel mijn cadeautje gedropt, ergens snel geluncht en toen weer naar 'homeward bound'. Precies binnen de 2 uur ;-)

Geen opmerkingen: