maandag 8 december 2008

Caltrain

De football-wedstrijd in het Candlestick Park te San Francisco was een mooie gelegenheid om de trein uit te proberen. We waren te laat om een parkeerkaart te regelen bij het stadion. En om nou op de bonnefooi daar ergens in de buurt te parkeren zonder te weten wat voor buurt het is en of er uberhaupt plek is, vonden we wat riskant. Dus dan maar met het openbaar vervoer.

Tussen San Francisco Noord en Gilroy (zuidelijkste stad van Santa Clara County) rijdt de Caltrain. Santa Clara stad heeft wel een Caltrain-station, maar die ligt niet echt in de buurt. Voor ons is het net zo makkelijk om naar het station in Sunnyvale te rijden en daar te parkeren. En dan konden we mooi naderhand nog even bij Macy's langs voor dat leuke vest voor Frank ;o) Voor het parkeren op een Caltrain-parkeerplaats betaal je $2,- voor de hele dag. Bij de Macy's 500 meter verderop kan je overigens gratis parkeren.

Net als bij de lightrail is er op elk Caltrain-station een kaartverkoopautomaat. Je geeft aan van welke zone (Sunnyvale=3) naar welke zone (San Francisco=1) je gaat. Een retour kennen ze hier niet, je koopt een enkeltje (in ons geval $5,75) of een dagkaart ($11,50).De trein zelf is een dubbeldekker, al is de tweede verdieping meer een 'balkon'. Via een smal trappetje kom je daar. Boven zijn alleen losse stoelen, prettig voor de laptoppende reizigers. De conducteur komt niet naar boven. Als hij zijn controle doet, dan laat je hem van bovenaf je kaartjes zien. Volgens ons wordt er geen onderscheid gemaakt tussen 1e en 2e klas.
In de trein hing een nare lucht van schoonmaakmiddel. Gelukkig zaten we daar maar een uur in. Dat is best lang voor een traject van 31 mijl (50 km, zeg maar van Utrecht CS naar Harderwijk). En op zondag rijdt de trein maar 1x per uur. Dan is het in Nederland toch iets beter geregeld.

Op de terugweg werden we ingehaald door de Holiday Train. Dat is een Caltrain met allemaal kerstversiering en een Leger des Heils fanfare aan boord. Deze trein gaat langs een aantal stations om daar een klein halfuur ouders en kinderen te entertainen en om -jawel- cadeautjes in te zamelen.

Het vest voor Frank is uiteindelijk niets geworden. Het bleek een damessluiting te hebben en daar kan Frank niet mee overweg. Wel raar, want het was een echt mannenvest.


Retour31 mijl/50 km$11,50€14,40

Geen opmerkingen: