vrijdag 12 december 2008

Sforza-paard van DaVinci

Momenteel is er een grote DaVinci-tentoonstelling in het Tech Museum of Innovation van San Jose. Ontwerpen van Leonardo DaVinci zijn uitgewerkt en deze modellen - en de ontwerpen - zijn te bewonderen tot 5 januari. [Buitenbloggers mogen de verschillen zoeken tussen deze post en die op de Buitenblog]

Leonardo daVinci was niet alleen architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, schrijver en componist, maar ook schilder (Mona Lisa!, oeps was ik even vergeten, schaam op mij) en beeldhouwer. Er zijn bestaan nog maar 17 doeken van DaVinci, van zijn beeldhouwwerken is niets over.Voor het museum staat een groot beeld van een paard: 'The Sforza Horse'. DaVinci heeft Sforza in 1492 ontworpen voor Ludovico il Moro, hertog van Milaan, ter nagedachtenis van Ludovico's voorganger Francesco Sforza. Dit bronzen Sforza-paard zou DaVinci's enige grote standbeeld zijn geweest als de 70 ton brons voor het paard niet gebruikt zou zijn om er kanonnen van te gieten voor de oorlog tegen Frankrijk. DaVinci is nooit verder gekomen dan een kleien Sforza. Gelukkig waren de ontwerpen bewaard gebleven, zodat deze replica gemaakt kon worden van staal en glasvezel. Is dit eigenlijk wel een replica als het origineel nooit heeft bestaan?

De Amerikanen schijnen moeite te hebben met het uitspreken van 'Sforza' (hoe spreken ze woorden als 'sphinx' en 'pizza' dan uit?). Daarom was er een wedstrijd voor kinderen uitgeschreven om een nieuwe naam te bedenken. Inmiddels is het paard omgedoopt tot Ambrogio.

Geen opmerkingen: