woensdag 10 december 2008

De BTW-val

Potver, we gaan nog nat met de prijzen hier. Staan schoenen voor $50 gestickerd, reken je $54,11 af. Denk je een Nintendo DS Lite te kopen voor $129,99, betaal je $140,71 aan de kassa. Ze prijzen hier zonder de salex tax (BTW) in de prijs te verwerken.

In Californie betaal je minstens 7,25% BTW, dit minimum is door de staat bepaald. Om het makkelijk te maken is Californie opgedeeld in 4 belastingdistricten met verschillende sales taxes.
Volgens mij kun je stellen dat de sales tax in de drukbevolkte gebieden het hoogst is. Zo betalen wij in ons district (1, blauw) 8,25% BTW. Dat gele blobje is district 4: een groot en drukbevolkt deel (73 van de 88 steden) van Los Angeles County waar de sales tax ook 8,25% is. De rest van LA County hoort bij district 2 (groen, 7,975%). Mijn tante in Riverside (district 3, rood) betaalt 7,75%.

Willen we die 7,25% tax betalen, dan moeten we verhuizen naar bijvoorbeeld Calaveras County of Monterey County. Maar dat is zo'n eind fietsen naar kantoor (130 respectievelijk 70 mijl). En waar betaal je de hoofdprijs? Een selectie:
-8,5% in Santa Cruz;
-8,75% in Castro Valley, Dublin, Union City - Alameda, El Cerrito - Contra Costa, Inglewood - LA, National City - San Diego.
En waarom je daar meer betaalt? Een aantal van deze steden zijn 'charter cities'. Dat houdt in dat op gemeenteniveau zelf een aantal zaken mogen bepalen. Onze stad Santa Clara is ook zo'n charter city, maar zij houdt het -nog- 'beschaafd'.

1 opmerking:

monique zei

En wij hier in Europa maar mekkeren
over de prijzen van vliegtickets die niet duidelijk zijn ;).

groeten monique