donderdag 4 december 2008

Voor de chronisch gekken

De nieubouwwijk Rivermark (2002) waar wij wonen, is gebouwd op de grond van het voormalig Agnew Insane Asylum. Daarom voelen we ons hier waarschijnlijk zo thuis ;o)

Stukje historie
The Great Asylum for the Insane is door de staat opgericht in 1885 voor de 'chronic insane'. Het was een groot, donker gebouw van 3 verdiepingen hoog. Na de grote aardbeving van 1906 zijn de gebouwen herbouwd in Spaans/Mediterraanse stijl. In 1911 is het heropend als Agnew State Mental Hospital, een progressief psychiatrisch ziekenhuis. Het was een van de eerste open instellingen, een op zichzelf staand dorp met veel licht en lucht. Het moest er 'cheerful' zijn en niet donker, gevangenisachtig en mensonterend, zoals meestal in zulke inrichtingen het geval was. Omdat het nogal druk werd, is in 1926 een tweede campus in de buurt geopend.
De Clock Tower Building

Vanaf 1965 werden ook mensen met 'developmental disabilities' behandeld. Vanaf 1972 besloot de regering de psychiatrie anders aan te pakken en verdween die tak van het terrein. Agnew was alleen nog voor de zorg en behandeling van verstandelijk gehandicapten. In 1998 heeft de Amerikaanse staat de oorspronkelijke campus verkocht aan Sun Microsystems en aan projectontwikkelaars. Op de tweede campus (3 km hier vandaan) is nog wel een Agnews Developmental Center. Momenteel wonen daar nog zo'n 90 mensen, maar die worden in rap tempo overgeplaatst naar kleinschalige woongroepen.

Op het terrein van Sun staan nog vier oude gebouwen van het ziekenhuisdorp: auditorium, klokkentoren, administratiegebouw en opzichterswoning. Je kunt het terrein gewoon opwandelen en de gebouwen bekijken.

1 opmerking:

Unknown zei

mmmm, dan zal ik me er ook wel thuis voelen....