maandag 29 december 2008

Recept

Ik wilde wel eens echt Amerikaans koken, dus heb ik een kookboek gekocht. Die heb ik ergens opengeslagen en dat recept heb ik gemaakt. Hier meten ze alles af in 'cups'. Daar heb je dan ook speciale maatbekertjes voor: 1/4 cup (60 ml), 1/2 cup (120 ml), 2/3 cup (150 ml) en 1 cup (235 ml).

Gegrilde zalm met citroen-barbecuemarinade (4-6 personen)
Kan op de BBQ, maar ook in een grillpan

* 50 ml pittige barbecuesaus (bij gebrek aan 'tangy' BBQ-sauce heb ik Kraft Original genomen en wat cayennepeper toegevoegd)
* 1/4 cup gesneden verse koriander (dus vul maar een maatbeker tot de 50 ml met koriander)
* 1 citroen voor:
-citroenrasp, fijn
-citroensap
* 1 eetlepel sojasaus (de dunne, dus geen ketjap: ik heb van Market Pantry = eigen merk van Target)
* 1/2 theelepel gemalen komijn
* 700-900 gram zalmfilet met vel er nog aan

1. Meng de barbecuesaus, koriander, citroenrasp, citroensap, sojasaus en komijn in een kleine kom.
2. Spoel de zalm schoon en dep droog met keukenpapier.
3. Wrijf dan de zalm in met een gedeelte van de marinade. Houd wat van de mix over om de zalm straks te bedruipen tijdens het grillen. Laat de marinade in elk geval 10 minuten trekken.
4. Grill de zalm 4 minuten op een ingevet rooster op de BBQ of in de grillpan. Ik heb voor de zekerheid een beetje olie in de grillpan gedaan. Begin met het vel naar boven, draai de zalm na de 4 minutten voorzichtig om. Als je bang bent dat de zalm uit elkaar valt, dan kun je de zalm ook eenzijdig grillen met het vel op het rooster. Grill dan met een deksel op de BBQ of grillpan.
5. Nadat je de zalm hebt omgedraaid doe je de resterende marinade op de zalm. Grill nog 5-7 minuten, totdat de zalm wat loslaat als je voelt met een vork. Tijdens deze laatste grillminuten de zalm niet meer afdekken.

Lekker met gebakken aardappeltjes van Alexia Oven Fries (Olive & Sea Salt) en salade.

2 opmerkingen:

eribosot zei

De kookbijbel van de VS is naar het schijnt The Joy of Cooking. Ik heb die een tijdje geleend van een vriendin die er had gewoond. Aanrader.

Manon zei

Thanks, ik ga hier eens in de bibliotheek kijken!