woensdag 31 december 2008

Rijbewijs - part two

Gisteren vertelde ik al dat ik vandaag weer naar het DMV-kantoor moest om mijn theorie-examen te doen. Ik was mooi op tijd om op de parkeerplaats van het kantoor te parkeren. Om tien voor negen kon ik aansluiten in de rij voor het kantoor. Terwijl we daar stonden, kwam er een medewerker voorbij die je al indeelde in een categorie. Een ander deelde DL44-formulieren uit aan mensen die dat nog niet hadden ingevuld. Gelukkig had ik mijn papiertje van gisteren en kon ik direct doorstomen naar rij D. Daar was ik zowaar de eerste!

Met mijn vragenlijst kon ik naar een van de 'hokjes' gaan. Het is eigenlijk een lange statafel met antispiekplaten waar je tussen staat. Niet dat er veel te spieken valt: er zijn 12 verschillende vragenlijsten en dan ook nog in allerlei talen, waaronder Tagalog (ah! Filipijns) EN er loopt een chagrijnige bewaakster rond. Zij controleert of je niet spiekt in je California Driver Handbook of een hulplijn belt.

De theorievragen
De vragenlijst bestaat uit 36 mutiplechoicevragen. Je mag er maximaal 6 fout hebben. Ik had er 3 fout. Twee waren alcohol-gerelateerd (dat stukje had ik inderdaad niet gezien, dus Frank: lees pagina 73 en 74 ook goed!) en eentje had ik gewoon beter moeten lezen.

De foute vragen
It is illegal for a person -21 years of age or older- to drive with a blood alcohol concentration (BAC) that is .... or higher.
A 0.08%
B 0.10%
C 0.05%

If you are convicted of driving with an excessive blood alcohol concentration, you may be sentenced to serve:
A. Up to 6 months in jail
B. Up to 12 months in jail
C. No jail time but you must pay a fine of $500

U-turns in business districts are:
A. Always illegal because they are dangerous
B. Legal whenever oncoming vehicles are not a hazard
C. Legal only at intersections, unless a sign prohibits them
(Tip: bij al deze vragen moet je niet te streng antwoorden)

En wat heb ik nu? Een velletje papier met de titel 'Temporary Driver's License'. Samen met mijn Nederlandse rijbewijs is dit een tijdelijk rijbewijs. Deze is twee maanden geldig.

Over drie weken heb ik mijn 'driver's test', dus moet ik afrijden. Oh enne, het is maar dat je 't weet: vanaf morgen mag je hier niet meer SMS-en terwijl je rijdt!

Geen opmerkingen: