donderdag 11 december 2008

Wisselgeld sparen

In Nederland hadden we altijd al een bakje waar we af en toe klein wisselgeld in deponeerden. Als het bakje vol was, bracht ik het naar de McDonald's voor het Ronald McDonaldhuis.

Inmiddels hebben we hier ook zo'n bakje dat rap volraakt. Een andere manier om van je wisselgeld af te komen, is het in de 'tip jar' te stoppen als je ergens eten afhaalt. En bij de Safeway staat er een bakje voor een goed doel. Het is trouwens wel leuk als je wisselgeld krijgt bij de Safeway. Dat krijg je niet van de caissiere, maar het komt automatisch uit een apart kastje rollen. Je graait de munten dan uit het opvangbakje en deponeert het vervolgens in het goede-doelenbakje.

Nu hebben Frank en ik nog een andere bestemming gevonden voor het wisselgeld. Het is hier plastic fantastic, dus je betaalt zoveel mogelijk met pasjes. Als wij met ons Amerikaanse bankpasje (debit card) van onze lopende rekening (checking account) betalen, dan wordt het bedrag naar boven afgerond tot een heel bedrag. Het extra "wisselgeld" wordt op onze spaarrekening (saving account) bijgeschreven. De eerste 3 maanden verdubbelt de bank dit bedrag. Voorbeeld: in plaats van $2,10 betalen we dan $3 voor een koffie. Er wordt dan $1,80 op onze spaarrekening gestort. Op deze manier mag je maximaal $250 per jaar sparen. Het schiet niet erg op, maar alle beetjes bij elkaar tikken best aan. Ik denk dat de Bank of America met hun 'Keep the Change'-actie hun klanten willen stimuleren om te sparen.

Geen opmerkingen: