donderdag 12 juni 2014

Tol terug

Toen we net in Virginia woonden, heb ik 'n keer geblogd over de kosten van de tolwegen hier. Dat is intussen 'n jaar geleden. Het went wel hoor die tolweg. Maar af en toe blijft het even slikken als je er weer $70 wordt afgeschreven voor de tol.Als je geen zin hebt om terug te lezen: het groene stukje tolweg in het bovenstaande plaatje heet The Dulles Greenway en is ruimschoots het duurste stuk tolweg hier in de regio.

Voor de echte veelgebruikers heeft de Greenway 'n kortingsprogramma: als je meer dan 200 keer per jaar van de Greenway gebruik maakt, krijg je korting. Ik heb me vorig jaar gelijk voor dat programma opgegeven. En vandaag lag er post in de bus van The Dulles Greenway. Ik heb die 200 ritten blijkbaar gehaald en krijg dus korting.

Lees even mee:Ik heb blijkbaar in een jaar 249 keer de Greenway genomen. Dat heeft in totaal $1045.80 gekost. En daarover krijg ik $52.29 korting. Hmmm... het is natuurlijk altijd leuk als je geld terugkrijgt, maar het is wel erg confronterend over hoe duur dat stukje weg is.

Overigens valt die $52.29 me op zich nog mee. Ik had gedacht dat ik alleen korting zou krijgen over de laatste 49 ritten en dan zou ik dus maar ongeveer $10 hebben gekregen.

Ik zoek niet naar medelijden hoor: die tolweg is zo duur, omdat mensen het er blijkbaar voor willen betalen. Ik heb er zelf zelf voor gekozen om wat verder van m'n werk te wonen en via die dure weg op en neer te rijden. Het onderstaande overzicht is dan ook alleen bedoeld om 'n inzicht te geven in de kosten.


  • Alle bedragen zijn per keer dat je 'n tolpoortje gebruikt. Als ik zowel op de heenweg als op de terugweg via de Greenway rij, betaal ik dus ook 2 keer tol.
  • Ik carpool met 'n collega, dus we betalen elk ongeveer de helft van de Greenway-ritten.
  • The Dulles Greenway is één van de tolwegen die ik tegenkom onderweg naar m'n kantoor. Afhankelijk van de route, komt er per woon-werk-rit nog 1 of 2 keer $1 bij voor andere tolwegen.
  • Per 1 januari is de tol op de Greenway omhoog gegaan: ik betaal nu $6.10 per keer dat ik in de spits de Greenway neem. Vorig jaar was dat nog $5.10.
  • Er is afgelopen jaar 30 keer $70 afgeschreven voor onze EZPass (het tolvignet/kastje). Mijn ritten op de Greenway zorgen dus ongeveer voor de helft van al onze tolkosten over afgelopen jaar.
  • Woon-werk-verkeer is hier niet van de belasting aftrekbaar.

Zoals ik al zei: ik klaag er niet over, maar het helpt wel om te zien dat we blijkbaar $175 per maand kunnen besparen als we 'n huis naast m'n kantoor zoeken/vinden. :-)

Cash Back


De korting bij The Dulles Greenway VIP miles is in de vorm van zogeheten "Cash Back". Die kom je hier wel vaker tegen: je krijgt dan niet direct korting, maar krijgt in plaats daarvan achteraf geld terug. In dit geval dus in de vorm van 'n cheque, die je bij de bank op je rekening kunt laten storten.

Ook met de pasjes van onze bank krijgen we regelmatig Cash Back. In het online bankoverzicht staan de "Cash Back"-acties: bijvoorbeeld 5% terug over het volgende dat je bij Starbucks koopt, of 10% terug over aankopen bij 'n bepaalde sportwinkel. Je vinkt de acties waaraan je mee wilt doen aan, doet de bijbehorende aankoop en het bedrag(je) wordt automatisch op je rekening bijgeschreven. Hartstikke leuk natuurlijk dat we zomaar geld terugkrijgen. Maar wel, zoals wel meer geldzaken hier in de VS, wat omslachtig.


Zie ook:

1 opmerking:

Anoniem zei

Is wel duurder maar jullie wonen ook prachtig!