zondag 20 december 2015

Muurschilderingen

Dat de bewoners van San Francisco van kleur houden, kan je bijna niet ontgaan als je hier rondloopt. Veel huizen hebben een eigen kleur, sommige zelfs meerdere. Denk Painted Ladies, maar eerlijk gezegd zijn er mooiere exemplaren te vinden.

Links: zeemeerminhuis in The Mission (Valencia Street), Painted Ladies (Alamo Square) en een willekeurige straat in Cole Valley (geloof ik).

Niet alleen raamkozijnen en deuren worden goed in de verf gezet. Ook blinde muren worden overal in de stad opgevrolijkt met muurschilderingen. The Mission District is de buurt met de meeste 'murals', meer dan 600! Hier zijn er een paar die wij zijn tegengekomen tijdens onze wandelingen.


Geen titel - Andrew Schoulz (op de hoek van York Street en 24th Street)


Een paar straten verder herkenden we Schoulz' stijl in Generator (2003) - Aaron Noble en Andrew Schoulz (op hoek van Lexington Street en 18th Street).


La Llorana's Sacred Waters (2004) - Juana Alicia (op hoek van York Street en 24th, tegenover de paarden van Schoulz). Deze muurschildering laat de Mexicaanse mythe zien van een vrouw die haar kinderen heeft verdronken en is gedoemd om te blijven huilen.


Picturesoteric (2012) - Sirron Norris (op de hoek van 18th Street en Bryant Street)


Bending over Backwards (2012)- Susan Greene (bij de Hoff-garage, 17th Street en Hoff Street).


Maestra's Peace (1994) op de Women's Building (op de hoek van 18th Street en Lapidge Street)


There's so much love in this city (2013) - Nolan Jones en Pablo Medina (Osage Street @ 25th Street)


Een opgefriste Carnaval (1982) - Daniel Galvez (op de hoek van 24th Street en South Van Ness, boven de House of Brakes)

Balmy Alley
Veel van de muurschilderingen zijn politieke getint. Dat zie je ook in Balmy Alley. Zo vertelt Naya Bihana (2002) van Martin Travers bijvoorbeeld over de oorlog in Tibet (rechtsboven in de collage). En rechtsonder in Mission Makeover (2012) laat Lucia Ippolito de Mission-buurt van haar jeugd zien en de Mission van nu (designer-boutiekjes, dure restaurants en koffiehuizen).


De ogen zijn van Indigenous Eyes - War or Peace (1991) - Susan Kelk Cervantes. Linksonder is onbekend werk van een onbekende kunstenaar en linksboven kon ik niet terugvinden op het web.

De Precita Eyes Muralists organiseert wandeltochten langs een selectie van de muurschilderingen. Deelname kost $15-$20 en de wandelingen duren anderhalf tot twee uur.

Sticker-art
Als je rondwandelt, kijk dan ook op meterkasten voor stickerkunst:
En vergeet de stoep niet. Daar kom je regelmatig 'stempels' tegen. Oja, en let op ramen zoals deze:

Geen sticker-art, maar sticky-art: Links van het computerspelletje Zelda, gemaakt van post-itjes (sticky notes).

Coit Tower
Ook binnen zijn er genoeg muurschilderingen te ontdekken: deze vind je bijvoorbeeld in de Coit Tower op Telegraph Hill:

Aan deze fresco uit 1934 hebben 25 schilders gewerkt. Dit was een van de New Deal-werkverschaffingsprojecten voor kunstenaars (tijdens de 'Great Depression'). De kunstwerken moesten altijd iets laten zien van de Amerikaanse cultuur: in de Coit Tower zie je veel scenes van het stads- en plattelandsleven in Californië.

Niet genoeg?
Wil je nog meer muurschilderingen zien? Ga dan naar de website SF Mural Arts. Daar kun je per kunstenaar, buurt (Chinatown heeft ook een paar mooie) of periode bladeren. Of je kunt ze op een plattegrond opzoeken. Zo heb ik ook alle informatie voor deze blogpost gevonden ;-)

Geen opmerkingen: