zondag 6 december 2015

Vrolijke walvissen

Ik geloof dat het najaar een mooie tijd is om walvissen te gaan kijken. Nou hadden we eind augustus al bultruggen gezien vanaf het strand bij Half Moon Bay en niet veel later zagen we dolfijnen buitelen in de oceaan bij Rockaway Beach. Maar onze tocht van twee weken geleden vanuit Monterey spant tot nu toe de kroon!

Speeltuin voor walvissen
De Monterey Bay Canyon is een favoriete stek voor walvissen om zich tegoed te doen aan kril. De kloof is een mijl diep, vergelijkbaar met de Grand Canyon in Arizona maar dan onder water.


Overzicht van Monterey Bay Canyon. Wij zijn vanuit Monterey vertrokken. De A op de kaart is Moss Landing, een andere plek waar vandaan je goed walvistochten kunt doen. Ook Santa Cruz is een vertrekpunt. Ik geloof dat er vanuit San Francisco ook walvistochten gaan, maar die hebben we nog niet geprobeerd.

Beste tijd
Het hele jaar door kun je walvissen zien, alleen is het de vraag welke je tegenkomt. Van april tot december is Monterey Bay Canyon geliefd bij bultruggen (humpback whales), orka's (killer whales) en blauwe vinvissen (blue whales). Van december tot eind maart zijn het vooral de grijze walvissen (gray whales) die de boventoon voeren. In december beginnen ze aan hun trek van het koude noorden van Canada naar de warmere wateren van de Golf van Californië (bij Mexico). Dolfijnen in allerlei soorten en maten zijn er het hele jaar door.


Overzicht van baleinwalvissen en walvissen met tanden.

Show
De bultruggen die wij aantroffen, hadden er duidelijk zin in. Ze bleven 'breachen', uit het water springen en dan op hun zij neerklappen. Ze vonden het ook erg prettig om met hun zijvinnen (pectoral fins of pecs) op het water te petsen.
Op YouTube staan wat filmpjes van de dolfijnen en de walvissen. Kijk vooral het filmpje 'Humpback whale pec slapping and breaching' af:Cadeautje op de terugweg van de middagtocht: dolfijnen met ondergaande zon.

Praktische informatie
Een tocht kost $35-45 per persoon, de tocht duurt twee-drie uur. Tenzij het bingo is en de kapitein zijn camera met telelens ook pakt ;)
Let op: als je zwanger bent, kun je beter iets ander plannen, bijvoorbeeld een bezoek aan Cannery Row, Monterey Bay Aquarium (aanrader!) of - als je in november/december komt - de Monarch Butterfly Sanctuary (gratis) in Pacific Grove. Je mag namelijk niet mee op walvistocht als je in verwachting bent. Heb je kleine kinderen, vraag dan na of ze mee mogen. Princess Monterey neemt bijvoorbeeld geen kinderen onder 5 jaar aan boord.
Monterey Whale Watch biedt soms ook dagtochten aan ($145 per persoon). Bij alle tochten krijg je natuurlijk geen garantie dat je walvissen ziet, het blijven wilde dieren met een eigen wil. Als er echt niks te zien was, krijg je een 'rain check' voor een andere keer. Voor ons leuk, maar als je op doorreis bent heb je daar niet veel aan.

Onze andere posts over walvissen zien? Klik dan hier.

Geen opmerkingen: