maandag 12 oktober 2009

Vliegeniers van de Navy

Tijdens de Fleet Week in San Francisco kun je een aantal schepen van de marine bekijken. En de vliegshows natuurlijk! Eigenlijk komt het er op neer dat het een grote happening is om nieuwe aanmeldingen te krijgen voor het leger. Want wie wil er nou niet zulke huzarenstukjes kunnen uithalen met vliegtuigen?Een leuke was het stuntvliegtuigje dat als een vervelende vlieg in de lucht bleef hangen. Of zoals iemand het aardiger omschreef: 'like a hummingbird' (zoals een kolibri).


Blue Angels
Helaas was het te bewolkt voor de hoge capriolen van de Blue Angels, maar ook de 'flat show' was indrukwekkend om te zien. Het scheurende geluid van die straaljagers helpt natuurlijk ook. De Blue Angels is het showteam van de vliegende marine, bestaande uit zes Hornets.


Toevallig hadden we laatst op tv een reportage gezien over de Blue Angels. Zo blijken de piloten geen pakken te dragen om de G-krachten op te vangen. Zo'n pak verandert steeds van grootte (gaat lucht in en uit) en dat hindert teveel bij de bewegingen. En die moeten heel precies worden uitgevoerd, want ze vliegen nogal dicht bij elkaar. Kijk maar eens op dit filmpje van gisteren:

Om toch die G-krachten te kunnen doorstaan, hebben ze een speciale ademhalingstechniek met rare hikjes ontwikkeld. Ook zagen we tijdens de documentaire dat de aanvoerder zijn instructies 'zingend' doorgeeft aan de rest van het team: als ze omhoog moeten, gaat zijn intonatie omhoog en als ze sneller moeten, gaat zijn spreektempo omhoog.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen zich inmiddels hebben aangemeld.

Geen opmerkingen: