maandag 13 augustus 2012

Nederlands rijbewijs verlengen vanuit VS

Verloopt je Nederlandse rijbewijs terwijl je in de VS woont? Dan kun je die helaas niet vernieuwen bij de Nederlandse ambassade of een consulaat. Als je je hebt laten uitschrijven bij de gemeente waar je woonde in Nederland, dan kun je online een formulier aanvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Zoetermeer. De RDW stuurt dan een aanvraagformulier op, het is niet te downloaden. Er zit namelijk een sticker waar je je pasfoto (Nederlands formaat!) gaat plakken. Het ingevulde formulier stuur je met de benodigde bescheiden - zoals pasfoto en identiteitsbewijs - terug naar de RDW. De RDW verstuurt het aanvraagformulier alleen naar een Nederlands adres! Kosten zijn 29,40 euro voor het vernieuwen vanuit het buitenland.



Expats: let op!
Als je nog ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dan moet je persoonlijk langs op het gemeentehuis. Kosten variƫren per gemeente.

Ik vond dit raar, waarom zou het online aanvragen niet gelden voor mensen die tijdelijk buiten Europa wonen en zich niet uitschrijven bij de gemeente? Ik heb het nagevraagd bij de RDW en of het eventueel afgehandeld kan worden door iemand die je gemachtigd hebt om namens jou op te treden. Dit is het antwoord (onderstreping is van mij):

Wanneer iemand nog staat ingeschreven in Nederland is diegene verplicht het rijbewijs te vernieuwen bij de gemeente waar hij/zij staat ingeschreven. Deze persoon moet het rijbewijs persoonlijk afhalen bij de gemeente. Hiervoor kan niet iemand gemachtigd worden.

Nederlandse pasfoto laten maken in Boston
De pasfoto moet 35 mm x 45 mm en minimaal 400 dpi zijn en verder voldoen aan de eisen van de Fotomatrix 2007 (let op: dit is een PDF die naar je pc gedownload wordt). Volgens de officiƫle website van de Nederlandse ambassades in de VS, Canada en de Caribische Eilanden, kun je bij de volgende fotografen in Boston het juiste formaat pasfoto laten maken:

Brazil Photo
20 Park Plaza, Suite 1401 (Same building as Consulate)
Boston, MA, 02116
Phone: 617-938-3401

Matilde’s Photo & Framing

441 Stuart Street
Boston, MA 02116
Phone: 617-859-8922

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Helaas werkt dit alleen als je bent uitgeschreven uit je Nederlandse gemeente. De RDW stuurt namelijk geen formulier als je nog ingeschreven staat in Nederland. Bij het gemeentehuis is het niet mogelijk om je rijbewijs online of per post te verlengen, je moet echt persoonlijk langsgaan. Kortom, niet echt handig allemaal.

Manon zei

Dat is inderdaad onhandig. Blijf je ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente, overweeg dan om voor vertrek je rijbewijs al te vernieuwen, dan kun je weer tien jaar vooruit. Zelfde geldt voor je paspoort, maar om een andere reden: om gehannes met twee paspoorten te voorkomen (je werkvisum wordt niet overgezet in je nieuwe paspoort, dus je moet met oude en nieuwe paspoort reizen totdat je visum verloopt/nieuwe visum in je nieuwe paspoort zit; zie ook mijn post http://www.naaramerika.com/2009/01/kleine-tip-voordat-je-werkvisum.html).

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.