woensdag 29 mei 2013

Brambleton, VINEX op z'n Amerikaans

Tijdens mijn huizenjacht in Noord-Virginia spookte het Little Boxes-protestliedje uit de jaren zestig (tegenwoordig van de tv-serie Weeds) soms door mijn hoofd. Van Californië kenden we de eenheidsworst-suburbs wel, maar in Massachusetts waren die een beetje uit ons geheugen gewist.


"Little boxes on the hillside, Little boxes made of ticky-tacky - Little boxes on the hillside, Little boxes all the same." Complete songtekst vind je hier.

Droomhuis
Franks kantoor zit in McLean, dus mijn eerste neiging was om in de direct omgeving te zoeken naar een vrijstaand huis met tuin. Dat beviel ons wel aan ons laatste huis in Boston. Geen buren direct naast of onder je, dus weinig geluidsoverlast. Nou ligt McLean redelijk dicht bij DC, dus iedereen wil er wonen. Het is er dan ook flink druk en de huurprijzen zijn hoog. Ik zag een schattig huisje -'Cape Cod'-stijl-, kleiner dan wat we hadden maar ook met een kleinere tuin (pluspunt). Huurprijs $2950,- per maand. Maar dan wel met een verouderde keuken en eetkamer en groezelige vloerbedekking, slik...

In onze gewenste prijsklasse kwam ik wel wat huizen tegen in Vienna, maar dan uit de jaren vijftig/zestig. Leuke stijl, maar wat ik ook aan Frank liet zien, gedateerde keukens en badkamers zijn geen 'selling points'. Conclusie: we zoeken een nieuwer huis met goede airconditioning en verwarming. Dat laatste was namelijk een probleempunt in ons vorige huis. Dat was 100+ jaar oud (antiek voor Amerikanen!), wel met moderne verwarming maar alleen verkeerd aangelegd. Airconditioning hadden we niet, waardoor het zomers niet te harden was op de bovenverdieping.

De contouren van ons droomhuis werden steeds beter zichtbaar: nieuw, met alle snufjes op HVAC-gebied, tuin hoeft niet mag wel, garage voor 1 liefst 2 auto's, dicht bij winkels en restaurants en niet al te lange reistijd voor Frank. Oja, en onder de $2600/maand graag. Waar kom je dan uit? Meer landinwaarts in één van de 'master planned communities', de nieuwe 'dorpen' die ze sinds de jaren vijftig uit de grond stampen. Zeg maar zoals Lelystad en Nieuwegein zijn ontstaan. Of misschien is het beter te vergelijken met Ypenburg en Leidsche Rijn, ze hebben namelijk geen eigen bestuur. Reston, VA stond hoog op ons lijstje, maar uiteindelijk zijn we in één van de nieuwere communities terechtgekomen, in Brambleton, Loudoun County. Het is een 'townhome' geworden, met garage voor 2 auto's, het groen in de buurt wordt verzorgd vanuit de HOA (vereniging van eigenaren) en op loopafstand van supermarkt, restaurants en bioscoop.


Bouw is begonnen in 2001 en ze breiden nog steeds uit. Ons buurtje is anderhalf jaar geleden opgeleverd. Het huis dat we huren is als laatste verkocht, tot eind vorig jaar was dit het showmodel. Onze 'landlord' heeft hier zelf nooit gewoond, wij zijn de eerste bewoners. Nieuwer kan bijna niet!

Geen opmerkingen: