woensdag 12 juni 2013

Nieuwe rijbewijzen en kentekenplaten

Het is net of je naar een ander land verhuist: onze rijbewijzen uit Massachusetts moesten omgezet worden naar een Virginiaanse versie, zo ook de autoregistratie inclusief de kentekenplaten en de title (Certificate of title, zeg maar het kentekenbewijs). Die laatste snap ik niet helemaal, want we zijn nog steeds de eigenaar van de auto. Bovendien verandert het VIN-nummer (chassisnummer) niet, ongeacht in welke staat we wonen, toch? Maar OK, when in Rome...

Omdat wij al een geldig Amerikaans rijbewijs hadden, hoefden we geen theorie- en praktijkexamen te doen. Het bleef bij formulieren invullen, digitale pasfoto laten maken en betalen. We hebben wel even de Virginia Driver's Manual doorgebladerd.


Virginia heeft het meeste haast met registreren van de auto's die binnen de staatsgrenzen 'wonen': dit moet je binnen 30 dagen na vestiging hebben geregeld. Voor het omzetten of halen van je VA-rijbewijs heb je 60 dagen nadat je hier bent komen wonen.

Autoverzekering
Zodra je je in Virginia vestigt, moet je controleren of de autoverzekering wel geldig is. Die van ons was dat niet, dus moesten we snel een nieuwe regelen. De polis moet minimaal het volgende dekken:
 • $25,000 for injury or death of one person
 • $50,000 for injury or death of two or more people
 • $20,000 for property damage.
Dan is er nog iets wat je beter zo snel mogelijk geregeld kan hebben: de keuring.

Auto laten keuren op veiligheid en uitlaatgassen
Tip van de Virginia State Police: laat eerst de Vehicle Safety Inspection uitvoeren voordat je naar de DMV gaat om de auto te registreren. Zodra de auto namelijk hier geregistreerd staat en geen Vehicle Safety Inspection-sticker op de voorruit heeft, dan kan je dat een boete opleveren die ook op je driving record komt te staan. Ik rijd dus nu al een paar weken zonder zo'n sticker, oeps... Morgen maar even regelen dan.


In sommige 'localities' (gemeentes?) is ook nog een uitgebreidere Emission Inspection nodig. Heb je nog een geldig Emissions Certificate (minder dan een jaar oud) uit één van de volgende staten, dan kun je die gebruiken: Arizona, California, Colorado, Connecticut, District of Columbia, Georgia, Illinois, Indiana, Maryland, Massachusetts, Missouri, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Utah, Washington of Wisconsin. Ik ben blij dat ik onze Vehicle Inspection Report uit Massachusetts nog had. Sta je zonder Emission Certificate bij de balie, ook geen probleem. Dan krijg je een tijdelijke registratiebewijs dat een maand geldig is.

Registreren, kentekenbewijs aanpassen en rijbewijs omzetten
Dit kan allemaal in één bezoek. Zorg wel dat je de juiste papieren bij je hebt en dat de formulieren goed zijn ingevuld.
Vergeet niet post mee te nemen waarop jouw naam met het woonadres in Virginia staat vermeld, bijvoorbeeld het polisblad van die nieuwe autoverzekering, het huur-/koopcontract van je huis of post van het energiebedrijf. Je krijgt de kentekenplaten en het nieuwe kentekenbewijs direct mee. Heb je een vanity plate besteld, dan krijg je tijdelijke, kartonnen platen mee. De speciale kentekenplaten worden per post opgestuurd. Ook je rijbewijs wordt per post opgestuurd. Tot die tijd heb je een papiertje dat als tijdelijk rijbewijs dienst doet.Examen
Heb je alleen een Nederlands rijbewijs, dan zul je de tests wel moeten doen. Het theorie-examen bestaat uit twee delen: eerst tien vragen over verkeersborden die je allemaal goed moet hebben. Daarna krijg je multiple-choicevragen over de verkeersregels in het algemeen. Hiervan moet je 80% of meer goed hebben. Deze test is ook in audiovorm beschikbaar. Zak je drie keer achter elkaar, dan zul je eerst wat theorielessen moeten volgen bij een autorijschool.


Voorbeeldvragen, klik erop voor grotere versie. Hier kun je wat meer oefenen.

De auto waarin je het praktijkexamen doet moet aan een aantal eisen voldoen: rem, gordels, claxon, lampen, knipperlichten en snelheidsmeter moeten werken, en spiegels moeten aanwezig zijn. Verder moeten de veiligheidsinspectiesticker, kentekenplaten met de bijbehorende stickertjes en het registratiebewijs in orde zijn. Ik kan nergens vinden of de auto in Virginia geregistreerd moet staan voor dit onderdeel.

Kosten
 • Rijbewijs: $32 ($4 per jaar met een minimum van $20, maar ons is niet gevraagd of we korter dan 8 jaar wilden).
 • Registratie/kentekenplaten: S40.75 per jaar als de auto minder dan 4.000 lbs weegt.
 • Vanity Plate: $10-$25 per jaar.
 • Title: $10
 • Two Part Knowledge Test & Road Skill Test: gratis, tenzij je zakt voor de theorie en het binnen 15 dagen opnieuw wilt proberen, dan kost dat $2.
 • Safety Inspection: $16.
 • Emission Inspection: $28.
 • Property Tax: zie Autobelasting in Virginia.

Niet vergeten: autoregistratie en kenteken in oude staat annuleren
Zodra je je (tijdelijke) kentekenplaten van de staat hebt waar je nu woont, moet de registratie in de vorige staat annuleren. Voor Massachusetts kun je dat online regelen. Hiervoor geef je je kentekennummer, rijbewijsnummer en de laatste vier cijfers van je 'Social Security'-nummer op. Je kunt vervolgens een bewijs afdrukken dat je de kentekenplaten hebt ingeleverd (Plate Return Receipt). Het liefst wil de DMV/RMV dat je de kentekenplaten terugstuurt, maar de Registry of Motor Vehicles in Massachusetts vindt het ook goed als je de platen dubbelgevouwen weggooit.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Manon,

weet jij nog waar je je theorie boeken vandaan hebt gehaald voor Mass?

groet,

Remy

Manon zei

Heb ik mijn exemplaar niet aan Els gegeven? Je kunt 'm online bekijken/downloaden: http://www.massrmv.com/rmv/dmanual/ of kopen bij een RMV-kantoor. Was volgens mij $5.

Anoniem zei

Thanks Manon,

Groet,

Remy