woensdag 5 juni 2013

Wat hoor ik toch?

Het was er ineens, een continu geluid buiten, een soort ruis. 'Cicade' schoot door m'n hoofd.Dit is het geluid van de Magicicada (periodical cicadas). De cicades die wij nu horen, zijn van Brood II (legsel II), ook wel East Coast Brood genoemd.

Om de 13 of 17 jaar
Het bijzondere is dat de cicades maar eens per 13 of 17 jaar uit de grond komen om zich voort te planten. Daar hebben ze een week of vier voor, daarna gaan de volwassen exemplaren dood. De nieuwe eitjes liggen dan weer veilig onder de grond en de regio is dan voor jaren van deze beestjes verlost.

De laatste keer dat Brood II bovengronds is geweest, was in 1996. De staten waar ze deze maand zouden moeten verschijnen zijn Connecticut, Maryland, North Carolina, New Jersey, New York, Pennsylvania, Delaware, Virginia en Washington DC.


En dit is één van de vele herrieschoppers. We hebben gemerkt dat ze echt heel hard kunnen 'fluiten', als een vogeltje.

Ander insectenspul
Een paar avonden terug hadden we op ons deck bezoek van mevrouw Luna moth, een nachtpauwoog. Heel mooi groen, met grote nep-ogen op de vleugels. Onzettende paniek bij het beestje, ze bleef maar tegen de muur aan vliegen. Totdat ik het licht uitdeed, toen verdween ze rap in het donker. Interessant weetje: deze nachtvlinders leven maar een week, nadat ze ontpopt zijn. Ze hebben namelijk geen mond en kunnen dus niet eten...

Foto is van de wikipagina over de Actias luna, fotograaf is Shawn Hanrahan.

2 opmerkingen:

Petra zei

Zo vreemd, ik heb nog geen cicade gehoord hier!

Manon zei

Het was echt even heel erg, maar nu zijn ze verdacht stil...