woensdag 28 augustus 2013

Andere UVA, NOVA en VTech

UVA? Dat is toch de Universiteit van Amsterdam?

Nee dus. Niet als je hier in Virginia bent. Hier is de UVA namelijk de oudste universiteit van de staat. VA is de officiele afkorting voor de staat Virginia, dus UVA: University of Virginia. Deze universiteit is opgericht door Thomas Jefferson, de schrijver van de onafhankelijkheidsverklaring en één van de eerste presidenten van de VS.De UVA is gevestigd in Charlottesville, ongeveer 150 mijl ten zuiden van ons. Daarom is er ook 'n universiteit hier in het noorden van Virginia. Noord-Virginia, dus NOVA. Niks geen actualiteiten-programma na het 10-uurjournaal, maar 'n universiteit. OK OK... eigenlijk is het 'n community college.Tot slot heb je dan ook nog de Virginia Polytechnic Institute and State University. Dat is nogal 'n mondvol, dus in hun logo noemen ze zichzelf al Virginia Tech.


En nog wat korter: V-tech. Ik ben benieuwd of de studenten daar met van die kindercomputers met grote knoppen leren.

3 opmerkingen:

Petra zei

Als ouder van een Virginia Tech graduate wil ik toch even rechtzetten dat zeggen dat er geen verschil zit tussen het diploma van een community college en dat van universiteiten als UVA en VT hetzelfde is als geen onderscheid maken tussen een MBO en een Universitair diploma. Ook is UVA niet meteen de belangrijkste universiteit hier en ook niet direct de beste (hangt af van de vakken). Het is een gecompliceerd systeem hier, ik ben na vijf jaar kinderen op "college" gehad te hebben nog aan het leren.

Frank zei

@Petra: Ik heb de bestempeling van de UVA aangepast. Je hebt ook helemaal gelijk over die community college. Ik haalde "community college" en "regular, 4 year college" door de war. Ook daar is 'n verschil tussen, maar dat is 'n stuk kleiner (zie o.a. http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070819045731AALILcO en http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_difference_between_a_college_and_a_university). Complex is het zeker.

Petra zei

Ja, en dan verschillen de vierjarige scholen nog in niveau van MBO (least competitive) tot Universitair (most competitive) en alles ertussen in (om bij de Nederlandse vergelijkingen te blijven). Potentiele werkgevers letten daar ook wel degelijk op. Ik zou boekwerken kunnen schrijven over het aanmeldingsproces, dat het niet alleen over GPA gaat, maar van alles eromheen en meer, maar dat zal ik je besparen :).

UVA is (technisch gezien) ook niet de oudste in de staat :). William & Mary heeft die titel, zelfs de oudste in het land, hoewel er altijd een gevecht daarover is tussen W&M en Harvard. Voor de Nederlandse lezer misschien helemaal niet interessant, maar als jullie hier langer gaan blijven voor jullie misschien wel :)

Er zijn trouwens (gelukkig voor onze kinderen) nog veel meer colleges en universities in Virginia en je zult zien dat een aantal daarvan ouder is dan UVA: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_colleges_and_universities_in_Virginia

De vergelijkingen en dergelijke, die je hebt gevonden vind ik trouwens heel leuk. Ik heb weleens hetzelfde over de UvA gedacht, maar de anderen niet. Zo, en nu houd ik erover op :)