zondag 4 augustus 2013

Maak muziek en lach...

Anderhalf uur rijden bij ons vandaan liggen de Luray Caverns. Deze grotten met stalactieten en stalagmieten worden al mijlen van tevoren aangekondigd op reclameborden langs de weg. We hielden er rekening mee dat het weer eens een flink opgeklopte tourist trap zou zijn, maar we hebben een uur door de 'zalen' rondgelopen zonder ons te vervelen. Wat een mooie formaties en kleuren! Alsof je in een fantasiewereld loopt. Gollum kon zo achter een pilaar vandaan komen kruipen, "We hates humansess"...


Eén van de zalen, met rode, witte en groene afzettingen.

Je wandelt in je eigen tempo langs de formaties. Op een aantal plekken staan gidsen om wat meer te vertellen over de grot.


Pluto's Chasm, een kloof met witte pilaren ertussen. Hier zie je er eentje.


Er zijn ook kleine wondertjes, zoals deze 'Fried Eggs'. Wij vonden 't meer oesters.


Toeristenplaatje van ons in Luray Caverns.

Het mooist vonden we geloof ik toch wel Dream Lake. Weerspiegelingen in het water blijven bijzonder, zeker van dit soort.

Zie je de draak liggen?

Muzikale stalactieten
De Luray Caverns herbergen ook een rariteit, een lithofoon. Deze Stalacpipe Organ bestaat uit 37 stalactieten die zijn gekoppeld aan de toetsen van een orgel. Door een toets aan te slaan, klopt er een rubberen hamertje tegen een stalactiet waardoor er een toon te horen is. Het 'fine-tunen' van dit instrument heeft 36 jaar gekost.

Zo klinkt een stalactiet-orgel.

Kost dat?
De grotten zijn het hele jaar geopend en schurken tegen het Shenandoah National Park aan (tien minuten ten westen van de Thornton Gap-ingang). Binnen is de temperatuur constant 54F (12C), dus neem een vest mee als je een koukleum bent. Er is een rolstoellift. Entree is $24 voor volwassenen, $21 voor senioren (62+), $12 voor kinderen (6-12 jr). Je kunt dan de grotten in en de twee aangrenzende musea bezoeken. Tip voor als je in de VS woont: met een klantenkaart van Giant of Martin's supermarkt krijg je 50% korting op elk tweede kaartje. Ga je met 6 volwassenen, dan betalen 3 de volle mep en 3 de halve prijs.

2 opmerkingen:

Petra zei

Zijn jullie weleens in de Skyline Caverns geweest? Niet zo spectaculair en zeker minder toeristisch, maar zeer de moeite waard. Ze hebben daar formaties van witte kristal, die er als een bloem uitzien, die nergens ter wereld voorkomen. Soms is het beter naar de kleinere plekjes te gaan. Grotten zijn er hier te over, trouwens, als jullie nog willen gaan "spelunking" ;)

Manon zei

Op de terugweg zagen we de borden voor Skyline Caverns langs de weg. Staat op de lijst voor een volgende keer, want die 'bloemen' die ik later op hun website wil ik inderdaad weleens in het echt zien.