zondag 25 augustus 2013

Nederlanders in DC

Tijdens derde golfles: "You speak Dutch, right?" "Yes, I'm from the Netherlands." "Wat leuk, ik kom uit Suriname maar ik woon al jaren in de VS. Nu kan ik eindelijk weer eens Nederlands spreken!" En dat doen we nu regelmatig, gezellig ;)

Eerste bijlessessie in lokale bibliotheek: ik zie een Nederlandsklinkende achternaam op de lijst met collega-tutors staan. De vrouw is toevallig in de buurt en we raken aan de praat. Ze blijkt zelf niet Nederlands te zijn, maar getrouwd te zijn met een Hollander.

Gisteren vlak voor mijn lunchdate met 'Amerikaanse-met-Nederlandse-man': ik duik nog even snel een aangrenzende schoonheidssalon in voor informatie over hun kennismakingsaanbieding. De gastvrouw legt alles geduldig uit en ik denk "Hé, dat klinkt Hollands!". En inderdaad, ook zij is voor haar mans werk meeverhuisd naar de States.


DC Dutch
Woon je in DC of omgeving en wil je graag andere Nederlanders ontmoeten, maar laat je 't liever niet aan toeval over? Kijk dan eens of DC Dutch iets voor je is. Dit is de Nederlandse vereniging voor Washington DC en omstreken. DC Dutch organiseert bijvoorbeeld een Haring & Paling-avond, Sinterklaasfeest en Rijsttafel. Lidmaatschap kost $50 per jaar.Nederlandse School
Als je schoolgaande kinderen hebt, is de Nederlandse School in Bethesda, Maryland een optie. Elke zaterdagochtend kunnen je kinderen daar terecht voor Nederlandse les. Hier kun je lezen wat groepen 1-8 en de groep voor onderbouw voorgezet onderwijs zoal doen in de klas. Daarnaast besteedt de Nederlandse School ook veel aandacht aan de Nederlandse cultuur. Terwijl je kind aan het werk is in de klas, kun jij bijpraten met andere Nederlandse ouders. Aanmelden kan in principe tot 1 oktober. Kijk hier voor meer informatie over de aanmeldingsprocedure en kosten voor de Nederlandse School.


Nederlands voor volwassenen
Woon je al zo lang in de VS dat jouw Nederlands erg roestig is geworden? Of wil jouw niet-Nederlandse wederhelft (beter) Nederlands leren? Vanaf oktober 2013 biedt Language Learning Partners de cursus Nederlands voor volwassenen aan tijdens de uren dat de Nederlandse School lesgeeft. Mooier kan toch bijna niet: Nederlandse les voor groot en klein op zaterdagochtend en doordeweeks samen oefenen (en samen Jeugdjournaal kijken?). Neem voor meer informatie over de Nederlandse lessen voor volwassenen contact op met Stefaan Lust.

1 opmerking:

Petra zei

Ja, er zijn veel Nederlanders in deze omgeving. Ik hoor trouwens tijdens mijn rondleidingen ook veel Nederlands, dus NL toeristen zijn er ook ;)