vrijdag 20 september 2013

Monticello

Het huis van Thomas Jefferson (belangrijkste schrijver van de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 en de derde president van de Verenigde Staten) staat op een heuvel in de buurt van Charlottesville, Virginia.Veelzijdig
Net als George Washington was Jefferson niet alleen 'Founding Father' en later president, maar ook een boer die experimenteerde met gewassen en landbouwtechnieken. Daarnaast was hij ook nog eens architect, filosoof, schrijver en uitvinder. Hij sprak (of las) in zeven talen, waaronder Italiaans. Daar komt de naam Monticello ook vandaan, 'kleine berg'.
Tijdens de rondleiding die we op Monticello kregen, werd duidelijk dat Jefferson alles heel precies vastlegde, van het weer tot alles wat hij in huis en in zijn bibliotheek had. Een meisje van 7 in onze groep vroeg zich hardop af Was he crazy? Beetje pietje-precies misschien, maar niet gek. Zijn logboeken waren in elk geval handig bij het restaureren en opnieuw inrichten van Monticello toen het een museum werd.


Paviljoentje in de groentetuin waar Jefferson 's avonds graag las. Hij was nogal een boekenworm en heeft dan ook een draaiende boekenstandaard uitgevonden, zodat hij vijf boeken tegelijk kon lezen. Ook de draaiende bureaustoel (swivel chair) komt uit zijn koker. De man hield blijkbaar van rondjes draaien. Had 't meisje toch gelijk?

Jeffersioniaanse architectuur
Jefferson was diep onder de indruk van het werk van Andrea Palladio (16e eeuw). Dat is goed terug te zien in het ontwerp van Monticello en in het terrein van de Universiteit van Virginia die hij oprichtte: symmetrisch rond een centraal gedeelte, met witte zuilen zoals de oude Griekse en Romaanse tempels. Maar Jefferson vond dat niet genoeg en voegde er achthoekige ruimtes aan toe.

Ik bedenk me ineens dat Mount Vernon (het huis van George Washington) er ook nogal 'palladiaans' uitziet: symmetrisch en met witte zuilen. Het grote verschil is dat Mount Vernon van hout is en wat eenvoudiger aandoet. Monticello is uit baksteen opgetrokken en oogt sjieker. Nou zit er ook zo'n dertig tot vijftig jaar tussen de bouw van beide huizen. En waarschijnlijk had Jefferson een duurdere smaak dan Washington.

Bekend
Heb je 't gevoel dat je Monticello ergens van kent? Kijk nog maar eens:


En nu deze:

Monticello staat op het vijfcentstuk, de 'Jefferson Nickel', met - je raadt ' al - Thomas Jefferson op de andere kant. Het kost trouwens 11 dollarcent om een nickel te slaan...

Monticello is het hele jaar door open, behalve met kerst. De rondleidingen zijn tijdsgebonden, online kun je kaartjes kopen voor het tijdstip dat jij wilt. Je kunt ook aan de kassa kaartjes kopen, maar dan loop je het risico dat je een uur of langer moet wachten (niet erg want je kunt er mooi wandelen). Toegangskaartjes voor de gewone rondleiding in Monticello kosten $24 voor volwassenen, $16 voor 12- tot 18-jarigen, $8 voor kinderen van 6-12. Er zijn ook andere rondleidingen, bijvoorbeeld over de tuinen en over slavernij op Monticello.

Geen opmerkingen: