dinsdag 15 oktober 2013

Shutdown: wat wij merken

Familie en vrienden in Nederland vragen ons soms wat wij nou merken van de government shutdown die 1 oktober is begonnen. Niet veel, is het antwoord. Gelukkig werken we niet voor de federale overheid, dus zitten we niet met onbetaald verlof (furlough) thuis.

Cijfers
Landelijke gezien zijn 800 duizend 'niet-essentiƫle' overheidsmedewerkers naar huis gestuurd. In onze regio -Loudoun County- wonen zo'n 9 duizend ambtenaren, waarvan een groot deel door de shutdown niet aan het werk kan. Daarnaast zijn er in deze regio veel detacheringsbedrijven gevestigd, die alleen maar projecten uitvoeren voor de overheid. Deze bedrijven liggen ook (bijna) stil.

Een kennis van me kon na een week weer aan de slag. Ze werkt voor een overheidsinstantie die niet op non-actief kan en blijkbaar was zij zelf toch ook onmisbaar. Blij toe, want als alleenstaande moeder met twee kinderen en inwonende oma kan ze het geld goed gebruiken. Maar zo zijn er duizenden anderen die nog niet aan 't werk kunnen en nu op hun spaargeld leven of geld moeten lenen... Hopelijk komt er deze week een oplossing.

Zelf weinig last
Op Franks werk staat er een project op een laag pitje, maar dat is misschien ook eens lekker. Genoeg andere projecten die gewoon doorgaan! Verder merk ik dat het in de sportschool een stuk drukker is. En afgelopen weekend moesten we ons plan bijstellen om naar Shenandoah National Park te gaan. Bijna alle nationale parken zijn namelijk gesloten. We zijn dus uitgeweken naar een natuurgebied dat door de staat zelf wordt beheerd.Overigens zijn de volgende nationale parken (grote toeristentrekpleisters) tijdelijk heropend, omdat de betreffende staten geld gedoneerd hebben aan National Park Services:
  • Vrijheidsbeeld (New York, in elk geval open t/m 17 oktober)
  • Grand Canyon National Park (Arizona, open t/m 18 oktober)
  • Arches National Park, Bryce Canyon National Park, Canyonlands National Park, Capitol Reef National Park, Cedar Breaks National Monument, Glen Canyon National Recreation Area, Natural Bridges National Monument en Zion National Park (Utah, open t/m 20 oktober)
  • Rocky Mountain National Park (Colorado, open t/m 20 oktober)
  • Mount Rushmore National Memorial (South Dakota, open t/m 23 oktober)

Geen opmerkingen: