zondag 27 oktober 2013

Washington & Old Dominion TrailZie je die dunne groene lijn die van links naar rechts door de kaart loopt? Dat is de Washington & Old Dominion trail, een van de vele fietspaden die je hier in Noord-Virginia (en ook de andere staten rondom Washington DC) kunt vinden.

Was New England voor ons het gebied van lange wandelingen door ruig, ruiger, ruigst bos; de omgeving van Washington, DC is duidelijk 'n gebied waar fietsen weer beter kan.

Een favoriet fietspad voor ons is tot nog toe de Washington & Old Dominion trail (W&OD). Dit fietspad is in totaal 45 mijl (72 kilometer) lang en loopt van Arlington (net ten westen van Washington) naar Purcellville.


Klik op het kaartje voor 'n grotere versie

We hebben het hele pad intussen in etappes gefietst en na de grindpaden in Californie en het totale gebrek aan fietspaden in Massachussetts, is dit toch wel 'n verademing: een mooi geasfalteerd fietspad met links en rechts ernaast een stukje groen.

Fietsen over 'n spoorlijn

Het W&OD was van origine 'n spoorlijn. Toen de spoorwegmaatschappij in 1968 deze lijn ophief, zijn stukken van het land verkocht aan diverse overheids- en nutsbedrijven. Midden jaren 70 begon de Northern Virgina Regional Park Authority (NVRPA) met het opkopen van stukken van de treinlijn, met als doel er 'n park van te maken: de rails eruit, gras en asfalt erin. Zo ging het door tot in 1988 Purcellville werd bereikt, tot nog toe het meest westelijke punt van de W&OD trail.

Hoewel je het misschien niet direct doorhebt als je loopt/fietst, zijn er op de W&OD trail talloze verwijzingen naar het feit dat het 'n voormalige spoorlijn is. Je komt langs de trail regelmatig gerestaureerde treinwagons tegen en ook zijn er 'n aantal stations in stand gehouden.


De treinwagon bij Herndon


Het station in Purcellville - het eindpunt van de W&OD trail

Maar de mooiste verwijzing naar het trein-verleden van de W&OD trail ligt misschien wel in deze beschrijving op de site van de NVRPA: "the 100-foot-wide W&OD has been called the skinniest park in Virginia". Oftewel: het 30-meter brede W&OD-park wordt ook wel het slankste park van Virginia genoemd. Vandaar ook die mooie groene slang op het eerste plaatje.

Praktisch

Mocht je op de W&OD trail gaan fietsen, let dan even op:
  • De trail is niet overal even breed en kan soms behoorlijk druk zijn. Stop dus niet op het pad, maar ga even aan de zijkant staan.
  • Hoewel veel kruisingen met wegen via tunnels of bruggen lopen, moet je soms toch ook 'n drukke weg oversteken. Wees hier extra voorzichtig. Automobilisten zijn niet zo aan fietsers gewend, dus wacht netjes tot het licht groen is en kijk ook dan nog goed uit met oversteken.
  • Omdat het pad de route van de vroegere trein volgt, is het allemaal redelijk afgevlakt. De steile klimmetjes blijven dus beperkt tot wat bruggen. Maar verder is er ook 'n hoop "vals plat".
  • De trail gaan van Arlington naar Purcellville. Je kunt dus geen rondje rijden, tenzij je via andere trails en wegen terugrijdt. Hou er dus rekening mee dat je ook weer terug moet naar je vertrekpunt.
  • Elke halve mijl kom je 'n paal tegen die de afstand naar het beginpunt van de trail in Arlington aangeeft. Als je dus even onthoudt waar je begonnen bent, kun je op de terugweg mooi aftellen.


Het hoogteverloop over de gehele W&OD trail. links = Arlington, rechts = Purcellville


Een mile marker bordje in Leesburg, VA (via Wikipedia)

zie ook

Geen opmerkingen: