dinsdag 6 mei 2014

Beeldig

Schilderijen van Monet en Renoir heb ik altijd al mooi gevonden. Dus toen ik las over de overzichtstentoonstelling "Seward Johnson - The Retrospective" met figuren uit hun schilderijen, werd ik erg nieuwsgierig. Zou dat niet superkitsch zijn? Afgelopen weekend waren we toch in de buurt (Philadelphia, Pennsylvania), dus zijn we maar even langs gegaan bij de beeldentuin Grounds for Sculpture in Hamilton, New Jersey.

Madame Monet in Japans kostuum
Eerst zijn we in het museum gaan kijken naar Johnsons Beyond the Frame-serie. Dit is het impressionistische stukje van zijn oeuvre dat mij hier naartoe lokte. En wat was het leuk! Je kunt namelijk door een aantal schilderijen lopen en zo grappige foto's maken. Zo kon je bijvoorbeeld op het bed zitten in La Chambre à Arles Van Gogh.

La Japonaise hebben we twee jaar geleden in het Museum of Fine Arts in Boston gezien (zie linkerfoto hieronder).

Op de rechterfoto zie je het beeld dat Seward Johnson heeft gemaakt. Omdat het beeld op een foto weer 'plat' wordt als een schilderij, heb ik de foto uit een andere hoek genomen.

Dansers van Renoir
Ook gezien in het MFA in Boston: Danse à Bougival, Danse à la Campagne en Danse à la Ville van Renoir. Op de rechterfoto zie je Frank voor de beelden staan:


Herkennen jullie het stilleven hieronder?


Niet van een impressionist, maar wel van een Nederlandse schilder:


In de tuin
Veel van Johnsons bronzen beelden staan in het park. Het zijn nogal levensechte tafereeltjes, zeker van een afstandje. Zie je een meisje de veter van haar zusje strikken, beelden. Een man die het hek schildert, beeld. Postbode, beeld.


Chagrijnige man op bankje, oeps... die is echt...

Megagrote iconen
In het park staan vier megabeelden van beroemde Amerikaanse iconen. Dit is Johnsons Icons Revisited-serie.


Return Visit (brons): Abraham Lincoln geeft een toerist aanwijzingen. Huh? Dit beeld kennen we, maar dan wat kleiner!

'Return Visit' in het centrum van Gettysburg, PA (september 2012).


Een ander beroemd Amerikaans plaatje: Dit zijn de karakters uit het schilderij American Gothic (Grant Wood, 1930). Johnson noemt dit beeld God Bless America (aluminium).


Het derde beeld heet Unconditional Surrender (polystyreen, naar foto Kissing The War Goodbye van Victor Jorgensen of V-J Day van Alfred Eisenstaedt).


En hier is de vierde: Marilyn Monroe als reuzin (Forever Marilyn, aluminium).

Als je nu denkt dat je alle beelden wel hebt gezien in deze blogpost, dan heb je het mis. Tijdens de overzichtstentoonstelling kun je 137 beelden en beeldengroepen van Johnson bewonderen. Seward Johnson - The Retrospective is te zien tot en met 21 september 2014. Toegang voor volwassenen is $12 per persoon.

1 opmerking:

CaT zei

ooh, wat leuk!
ook die echte chagerijnige man. whahahahahaha!