donderdag 29 mei 2014

Toeren op Gettysburg

In september 2012 zijn we al eens naar het Gettysburg National Military Park geweest. Rond Gettysburg, Pennsylvania is in 1863 drie dagen lang strijd geleverd tijdens de Burgeroorlog (Civil War, april 1861- mei 1865).


Gettysburg National Cemetery met het Soldiers National Monument. Hier hield Lincoln zijn toespraak (de 'Gettysburg Address') tijdens de inwijding van de begraafplaats voor de omgekomen Union-soldaten.

Museum en panorama

Voordat je de velden met de monumenten gaat verkennen, is het misschien handig om eerst naar het bezoekerscentrum te gaan. Daar kun je een introductiefilm bekijken, zodat je een beter idee krijgt van het wat en waarom van de burgeroorlog. Ook kun je het Cyclorama bezichtigen, dat is een mengeling van een diorama en een panorama (als in 'Panorama Mesdag') met geluids- en lichteffecten. Hoewel misschien ietwat kitsch, vond ik toch dat het een aardig beeld gaf van hoe het moet zijn geweest.

Kar op de voorgrond is echt, vanaf de omgeknakte boom is het geschilderd.

Ook is er een museum waar veel spullen uit die tijd zijn tentoongesteld. Bovendien is het er lekker koel ;) Entree voor museum, cyclorama en film is $12,50 voor 13+ jaar, $8,50(6-12 jaar), $11,50 voor 65+. Parkeren is gratis.

Met gids
Er zijn verschillende manier waarop je het gebied kunt bekijken. Vind je het leuk om meer achtergrondverhalen te horen, dan is een wandeling met een ranger een idee. Gratis. Je kunt ook mee met een bustocht, het is wat prijzig ($30 pp voor 13+ jaar, 6-12 $18 per kind), maar wij vonden het de moeite waard. De gidsen voor deze tochten zijn getest op hun kennis en weten echt een heleboel over de oorlog. De tocht duurt zo'n twee-drie uur.

Gids legde aan de groep uit hoe de slag bij Little Round Top verliep.

Is zo'n bus niks voor je, maar wil je wel dezelfde achtergrondverhalen? Huur dan een gids die in jouw auto meerijdt. Deze rit duurt twee uur en kost $65 voor een auto met maximaal 6 passagiers.

Zelf rondkijken
Als je liever op jezelf bent, kun je een plattegrond halen in het bezoekerscentrum en langs de punten op de kaart rijden. In de auto, te paard (alleen op de aangegeven - onverharde - paardenroutes; paardenritten worden niet verzorgd vanuit het bezoekerscentrum, dat moet je zelf regelen) of op de fiets (alleen op de verharde wegen). Op de kaart staan zeer korte beschrijvingen van de belangrijke punten. Wil je meer informatie over de Civil War, dan kun je een cd met audiotour kopen in de souvenirwinkel ($10-$25). We hadden van een aantal mensen gehoord dat dit een prettige manier was. Je luistert naar de rijinstructies en de informatie over de slagen, afgewisseld met stukjes hoorspel. Voordeel is het dat je net zo lang bij een stop kunt blijven als je wilt. En wil je een stukje opnieuw horen, dan kan dat.Andere slagvelden in de regio
Gettysburg is niet de enige plek waar hevig is gevochten. Hier in de regio is vooral in de eerste twee jaar van de oorlog gevochten. Bij Manassas werd in juli 1861 de eerste veldslag geleverd bij het riviertje Bull Run (een jaar later werd daar nog een slag geleverd). De tweede (kleine) slag was in Leesburg bij Ball's Bluff in oktober 1861. Een grote eendaagse slag vond plaats bij Antietam (Sharpsburg Maryland, september 1862). Manassas en Antietam zijn officiƫle National Parks met bezoekerscentra en rangerprogramma's. Ball's Bluff is een Regional Park en wordt onderhouden door vrijwilligers. Alleen in het weekend zijn er 's ochtends gidsen aanwezig voor rondleidingen (10 en 11 uur). Wij kennen dit gebied vooral van de mooie wandelpaden.


En dan zijn er nog veel meer... Let maar op, zie je dit soort hekwerken in Virginia dan heb je grote kans dat je op een voormalig slagveld bent gestuit:

Deze hekken waren snel op te bouwen en af te breken, want de stukken hout zitten niet aan elkaar vastgespijkerd. Handig als er weer een stuk land was veroverd dat afgezet moest worden. En in de koude winters was het een mooie voorraad brandhout (foto: observatietoren op Antietam Battlefield)

Geen opmerkingen: