maandag 25 mei 2015

Altijd wel een verkleedmomentje

Onze wijk kleurt tijdens het baseballseizoen de helft van de tijd oranje. Als de Giants thuis spelen, dan komen de fans gekleed in de teamkleuren. Misschien dat we ons daarom zo snel thuisvoelden in San Francisco? Er is natuurlijk een beetje verschil tussen je voor de lol verkleden en het dragen van de teamkleuren of de nationale kleuren bij dagen zoals 4th of July, St. Patrick's Day (en natuurlijk Dutch King's Day voor de Nederlanders in de regio).Blijkbaar biedt Halloween niet genoeg uitlaadklep voor de San Franciscanen, want er zijn nog wat festiviteiten waar men lekker in de verkleedkoffer duikt.

BYOBW-wedstrijd
In april werden we gewezen op de Bring Your Own Big Wheel-race. Kinderen, maar vooral volwassenen rijden verkleed op een plastic driewieler een steile kronkelweg af. Dat leverde hilarische taferelen op.


Bay to Breakers-hardloopwedstrijd
Elke derde zondagmorgen van mei wordt de Bay to Breakers-wedstrijd gelopen. De deelnemers rennen of wandelen vanaf de Embarcadero die langs de baai loopt, dwars door te stad naar de branding van de oceaan waar de golven breken. De hele tocht is 12 kilometer (7 mijl) lang, maar gaat over flinke steile heuvels. Alsof dat niet genoeg uitdaging is, dragen sommigen flink onhandige kostuums, zoals kartonnen raketten, te lange bruidsjurken en een rol 'bubblewrap' die wind vangen of waar je over struikelt. Maar daar gaat het helemaal niet om. Als je maar plezier hebt! Naakte hardlopers hebben we overigens niet gezien.

Deze race is in 1912 als Cross-City Race gestart om de narigheid van de verwoestende aardbeving in 1906 even te vergeten. In de jaren zestig is de race omgedoopt tot Bay to Breakers Race.

Carnavalfestival in de Mission
In het laatste weekeind van mei is het tijd voor het tweedaagse festival 'Carnaval San Francisco' in het Mission District, een feestelijk weekend met veel eten, muziek, dansen en kunstenaars. De wijk Mission is het culturele hart van de Latinogemeenschap in San Francisco en de Bay Area. In een andere blogpost kom ik nog wel een keer terug op deze kleurrijke wijk.


Dit jaar viel het carnavalsfestival samen met Memorial Day Weekend, wat ook wel gezien wordt als startsein voor het zomerseizoen. Het thema was 'Sagrada Agua' of 'Sacred Water', omdat er zonder water geen leven is en de bewoners van Californië al jaren te kampen hebben met erge droogte. Dit is ook een onderwerp voor een andere blogpost.


Niet alleen deelnemers in de optocht verkleden zich, ook zie je her en der enkele bijzonder geklede toeschouwers:

We weten dus wat ons te doen staat volgend jaar...

Geen opmerkingen: