zondag 10 mei 2015

Grootste bomen, dikste bomen, hoogste bomen

Toen we de redwoods in Muir Woods zagen, waren we eerlijk gezegd niet heel erg onder de indruk. Ja, het waren hoge bomen, maar eerlijk gezegd hebben we imposantere seqouia's gezien. Ach, in elk geval hoefden we er niet drie uur voor te rijden om ze te zien en verder was het mooi stuk bos hoor. Muir Woods ligt namelijk net ten noorden van de Golden Gate Bridge. Ik denk alleen dat de wandelpaden in het omliggende Tamalpais State Park interessanter gaan zijn voor ons dan de houten vlonders tussen de redwoods door.Verschil tussen redwoods en sequoia's
Aha! Thuisgekomen lees ik het foldertje en ontdek dat er een verschil is tussen de 'coastal redwoods' (kustmammoetboom, Sequoia sempervirens) en de dikke 'giant sequoias' (mammoetboom, Sequoiadendron giganteum) die meer landinwaarts groeien zoals in Yosemite National Park en Sequoia National Park. De kustmammoetboom is de hoogste boom ter wereld, maar de reuzensequoia is de zwaarste boom.


Kustmammoetbomen in Muir Woods. Twee eeuwen geleden werd het hele kustgebied van Californië en een stukje Oregon nog bebost door deze bomen. Door bomenkap is nu nog maar vijf procent over. Deze resterende bossen worden nu beschermd.


Ook leuk om de hoogte van de bomen even te vergelijken met andere Amerikaanse 'reuzen'.

Hier is een voorbeeldje van een reuzensequoia zoals we die in Mariposa Grove in Yosemite National Park hebben gezien:

Er zijn ook reuzensequoia's die zo breed zijn dat je er met een auto doorheen kan rijden.

Handig om te weten
Muir Woods en de directe omgeving krijgen jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers te verwerken. Entree is $7 per volwassene (16 jaar en ouder). Houd zeker in de weekenden rekening met grote drukte. Ga 's ochtends voor half tien of in de namiddag. Bij Muir Woods is niet veel parkeerplaats bij de ingang, langs de weg parkeren is dan het alternatief. Dat kan best een eindje weg zijn van de ingang.


Kwartiertje lopen van/naar de auto. In het hoogseizoen rijdt bus 66 vanaf Pohono Park & Ride in Mill Valley, Marin City Bus Hub en vanaf het aankomstpunt van de ferry in Sausalito.

Andere plekken om de kustmammoetbomen te bekijken: ten zuiden van Carmel in Big Sur en ten noorden van Santa Cruz in Big Basin Redwoods State Park of in het Henry Cowell Redwoods State Park. Houd je van stoomtreinen, ga dan naar Roaring Camp Railroads in Felton CA. Daar kun je met een stoomtrein door het bos rijden. Of neem de stoomtrein naar de boardwalk in Santa Cruz, ook erg leuk. Dan pak je een stukje bos mee, maar ook strandvertier. Zie een oude post van ons: Strandtrein naar Santa Cruz.

Geen opmerkingen: