zaterdag 10 oktober 2015

Botenparade

Vandaag zijn er een aantal marineschepen aangekomen in de baai van San Francisco. Tijdens Fleet Week kun je de schepen van binnen bezichtigen en er zijn allemaal demonstraties, zoals van de humanitaire hulpverleners en de K9 Heroes. Dat zijn de reddings- en therapiehonden, de laatste voor teruggekeerde veteranen uit oorlogsgebieden die lijden aan het posttraumatisch stresssyndroom.

Vanochtend was de Parade of Ships. Dan komen de schepen de baai binnenvaren. Als eerste kwam de SFFD Fireboat Guardian met de kruiser USS Cape St. George onder de Golden Gate-brug door. De brandweerboot spoot zoveel water dat je het marineschip soms niet meer goed kon zien. Vervolgens kwam de USS Stockdale voorbij, dat is een torpedobootjager. De USCGC Boutwell van de kustwacht zorgde voor wat afwisseling met zijn (pardon, blijkbaar zijn schepen vrouwelijk) haar witte verschijning. De Boutwell heeft een belangrijke rol gespeeld bij een grote reddingsactie in de Golf van Alaska, toen er 500 mensen van een brandend cruiseschip gered moesten worden. Ook wordt de Boutwell gebruikt om de cocaĆÆnehandel in te dammen. Ze heeft sinds 1968 al $900 miljoen aan drugs onderschept. Het is een cutter, een kotter dus, maar dan wel een hele forse.Het volgende schip vond ik het meest imponerende: de USS Coronado. Het is nogal een pantservaartuig dat vooral in 'littorale' wateren opereert (dicht bij de kust), om mijnen en onderzeeƫrs op te sporen. Het is een trimaran, en ze is pas sinds vorig jaar echt in gebruik genomen. Ik vond deze al agressief overkomen, maar de USS Coronado is een overtreffende trap:

Als ik thuiskom van mijn werk, kom ik langs de USS Somerset, een doklandingsschip voor amfibische oorlogsvoering. De naam Somerset is ter nagedachtenis van de passagiers van vlucht United 93. Op 11 september 2001 was deze vlucht onderweg van Newark NJ naar San Francisco, toen kapers het toestel richting Washington DC stuurden. Het vliegtuig is gecrasht in Somerset County, Pennsylvania.

Er deed ook een Canadees fregat mee: de HMCS Calgary. Ik vond de 'Her Majesty's...' ook al zo raar. En de hekkensluiter was de ACRE MV John Dillard, maar die heb ik geloof ik over het hoofd gezien. Deze catamaran is speciaal gemaakt voor Corps of Engineers in San Francisco om snel wrakstukken uit de baai te halen, voor duikoperaties en 'hydro-surveying'.

Geen opmerkingen: