maandag 12 oktober 2015

Duizelingwekkend

Na de botenparade van afgelopen vrijdag is het nu tijd voor de vliegshows die tijdens deze Fleet Week zijn uitgevoerd. Ik heb ze niet allemaal gezien, maar die van de Blue Angels wel. Drie keer, en op drie verschillende plekken. Wat een verschrikkelijk goed team is dat toch! In 2009 hebben we ze al eens in San Francisco in actie gezien en in 2012 kwamen we ze toevallig tegen in New Hampshire. We reden op de snelweg en hoorden ineens een scheurend geluid in de lucht en daar zagen we zo een blauwgele F/A-18 voorbijschieten.

Eerst wat ander stuntwerk
Vliegtuigacrobatiek, is dat een woord? In elk geval waren het knappe capriolen die alle piloten uithaalden. Van het kleine rode stuntvliegtuigje tot de grote Boeing 747 van United Airlines.


Oracle-vliegtuigje voor Alcatraz.


Kurkentrekker van het Oracle-vliegtuigje.


Het Patriots Jet Team, een lokaal commercieel stuntteam (Byron, CA).

Toen ik zaterdag op weg was naar de postbus, zag ik de Patriots over het honkbalstadion vliegen. Ik bleef natuurlijk te lang kijken, dus had geen tijd meer om de post te halen. Mijn plan was om vanaf de brug over de US-280 te kijken of ik de Blue Angels zag komen aanvliegen. Toen ik de Patriots zo zag, bedacht ik me dat ik ze ook vanaf ons balkon zou moeten kunnen spotten. Dus ik liet de post maar even zitten.

Blue Angels
Bijna bij huis aangekomen, keek ik nog eens goed naar ons balkon. Ja, ik zou ze inderdaad kunnen zien, maar alleen in de verte. En alle stunts zou ik dan net missen, want we zitten net om de hoek. Plan C: naar de pier waar de USS Somerset aangemeerd ligt. Dat was geen slecht idee.


Daar gaan ze, op weg naar het 'podium' bij Fisherman's Wharf.


De 'Delta'-formatie.


De 'Diamond' boven de stad. Dit is een vorm waarbij ze superdicht op elkaar vliegen, denk aan drie meter afstand tussen de vliegtuigen bij een snelheid van 400 mph (640 km/u). Slik... Als je filmpjes wilt zien, hier doen ze de ruit bij de Bay Bridge en hier bij Alcatraz.

Vandaag was ik weer op Hyde Street Pier. Daar had ik afgelopen vrijdag ook de Parade of Ships bekeken, vanaf de Balclutha. De pier is gratis toegankelijk, maar als je de boten van het museum wilt zien, dan heb je een kaartje ($10) nodig. Dit kaartje is zeven dagen geldig, dus ik kon mooi nog een keer. Helaas waren meer mensen zo slim, dus de Balclutha was al vol. Veerboot Eureka werd mijn uitkijkpunt.

Ingewikkelde variant van de Diamond: twee toestellen vliegen ondersteboven.

Twee jaar bij de Blue Angels
Alle teamleden van de Blue Angels mogen maar twee, soms drie jaar meedraaien. Dat geldt ook voor de ondersteunende teamleden, zoals de arts, onderhoudsmonteur en PR-medewerkers. Daarna gaan ze weer terug naar hun reguliere werkzaamheden bij de marine. Sinds vorig jaar vliegt er voor het eerst een vrouw mee in het team. Capt. Katie Higgins (27, US Marine Corps) bestuurt de C-130 'Fat Albert', het transportvliegtuig. Ik ben benieuwd wanneer de eerste vrouw in één van de F/A-18's (Hornets) gaat vliegen.


Fat Albert met gezelschap. Een fragmentje van 'Bert' die laag over de baai vliegt, vind je hier.

Hikken en spieren spannen
De piloten in de Hornets dragen geen speciale pakken die de g-krachten opvangen. Zo'n pak dat uitzet, zit alleen maar in de weg. Om niet flauw te vallen, doen ze een soort hikoefening waarbij ze al hun spieren aanspannen. Hierdoor voorkomen ze dat er bloed uit de hersenen wegtrekt. Als je dat niet doet, gebeurt er dit: "I heard music all of a sudden.". Ik mag niks zeggen, bij mij ging het lichtje (bijna) uit in de Untamed-achtbaan in Canobie Park, toen we naar loodrecht naar beneden stortten (dat was 4,5 g). Nooit meer!


Hier zullen de mannen flink gehikt hebben.


Een klein deel van het publiek. Aan de andere kant van Fort Mason, op de Marina Green, zal het wel een drukte van jewelste geweest zijn.

Ik heb nog zoveel meer foto's en video's, maar dat wordt te veel om hier te delen. Als afsluiter zie je hier een fragment van de langzaamste stunt die ze doen: de 'Section High Alpha'. De twee Hornets verminderen dan vaart tot 232 km/u en hebben de neuzen 45 graden omhoog gestoken. Het ziet er eigenlijk heel nuffig uit.

Geen opmerkingen: