maandag 4 april 2011

Autoregistratie vernieuwen

Als je een auto hebt in de VS, krijg je elk jaar een oproep met rekening in de brievenbus van de Department of Motor Vehicles (DMV) om je autoregistratie te verlengen. Dat kan een paar honderd dollar zijn, afhankelijk van de leeftijd van de auto. Misschien kun je dit het best vergelijken met de motorrijtuigenbelasting in Nederland. Na betaling krijg je dan een nieuwe jaarsticker toegestuurd die je in de rechterbovenhoek van je achterste nummerplaat plakt.Stickerdiefstal
Om te voorkomen dat het stickertje van je nummerbord wordt afgepeuterd en wordt 'geleend' (of zelfs doorverkocht), breken de stickers in stukjes zodra je het probeert los te halen. Veel mensen (ja ook ik) plakken de sticker echter boven op de oude stickers. Deze luiigheid maakt 't makkelijker voor onverlaten om de hele stapel er af te halen. Een tip is om de sticker voor de zekerheid te 'scoren', dus met een scherp mesje in te kerven. Ben je de sticker toch kwijt, dan kost een vervangend stickertje in Californie $18.

Smog check
In deze regio moeten auto's van 6 jaar en ouder om het jaar gecontroleerd worden op uitlaatgassen ('biennial smog check'). Deze test kost $60. Eigenaren van nieuwe auto's betalen de eerste zes jaar een 'smog abatement fee' van $20 en hoeven dan niet de test te laten uitvoeren.

Zo stond op mijn DMV-oproep in grote letters aangegeven dat de smogcontrole vereist is. Je gaat dan naar een Smog Station voor de test. Zij geven de uitslag online door aan de DMV. Zodra de DMV deze goedkeuring en je betaling binnen heeft, krijg je de nieuwe registratiekaart met sticker toegestuurd.

Ook als je je auto verkoopt, moet je een smograpport kunnen overleggen. Zo'n rapport is 90 dagen geldig.

Auto op sabbatical
Gebruik je de auto het komende jaar niet, dan betaal je $18 voor Planned Non-Operation (PNO). Rijd je toch in de auto en snappen ze je, dan betaal je alsnog de normale registratiekosten voor dat jaar plus boete.

Geen opmerkingen: