zaterdag 2 april 2011

Wijnrace

Voor wijnproeven hoef je niet per se naar Napa of Sonoma. In Livermore zitten veel wijnmakerijen ('wineries') en in de Santa Cruz Mountains ook.

Wineries hebben niet altijd een eigen wijngaard ('vineyard'). Veel wijngaarden in de Santa Cruz Mountains zijn waarschijnlijk te klein om grote hoeveelheden wijn te maken, dus wil je meedoen met de grotere jongens dan koop je druiven in uit andere wijnstreken, bijvoorbeeld uit Santa Barbara County, Sonoma en Napa. Deze druiven mengen ze dan met de eigen druiventeelt.

Namiddagtoertje
Het zal maar ineens weer mooi weer zijn na weken van kou en regen en je hebt een logee die veel van wijn weet, dan is een rondje wijnproeven zo geregeld. Zelfs als je dit om drie uur 's middags bedenkt. De meeste wineries zijn doordeweeks open vanaf 11/12 uur tot 17 uur.

Kwart voor vijf, zouden ze ons nog binnen laten?

In het weekend zijn sommige langer open en hebben dan extra's zoals live muziek. Leuk om een picknickmand mee te nemen en met een fles wijn van de winery daar in de buitenlucht te lunchen.

Rood hoofd
De eerste winery die we bezochten, was Testarossa in Los Gatos. Hoewel deze roodharige wijnmaker een flinke lijst van goedscorende wijnen (score van 90+) heeft, verdiende Testarossa bij ons niet veel punten. Ik weet niet of het nou de schimmelige geur was die ons tegemoet kwam uit de 19e eeuwse wijnkelder, het feit dat ze helemaal geen eigen druiven gebruiken of dat het gewoon niet klikte met het meisje die onze 'flight' verzorgde. Een 'flight' bij Testarossa is $10 en bestaat uit vijf verschillende wijnen (twee witte en drie rode wijnen). Koop je wat, dan krijg je $5-$10 korting op de aankoop.

Sfeervolle entree in de eind 19e-eeuwse wijnkelder van het Jezuitenklooster, maar wel met een vreemd luchtje.

Ruzie met Chanel
Ietwat teleurgesteld reden we weg uit Los Gatos. Nou had ik nog twee andere wineries in Saratoga bedacht voor onze trip, maar het begon al tegen vijven te lopen... Cooper Garrod hadden Frank en ik al eens bezocht, dus het werd Savannah-Chanelle. Een kwartier voor sluitingstijd stonden we voor de deur. Zouden ze nog wel een flight verzorgen? Gelukkig werden we verwelkomd met een "Here for a flight?" terwijl de glazen al op de bar werden gezet. Ook hier kost een flight $10, bij een aankoop krijg je $5 korting.


Honderd jaar oude houten schuur is het proeflokaal. Geur: hout en wijn ;) De naam is een combinatie van de dochters Savannah en Chanel, maar Chanel Inc. spande een rechtzaak aan omdat de naam teveel zou lijken op die van Coco. Vandaar dat het Savannah-Chanelle is geworden.

Omdat de gastheren toch nog wel even bezig zouden zijn met afsluiten, mochten we in de tuin van ons glas wijn genieten, met doorkijk op San Jose (omgeving Pruneyard).


Zowel Testarossa als Savannah-Chanelle maakt deel uit van de Los Gatos-Saratoga Wine Trail.

Geen opmerkingen: