zondag 10 juni 2012

Huurprijzen in Boston en omgeving

Boston is erg leuk, maar wonen in Boston is niet goedkoop. Samen met New York en San Francisco is 't een van de duurste steden om te wonen. En door de huidige economie kijken veel mensen de huizenmarkt even aan en blijven zitten in hun huurwoning.


Straatje in Beacon Hill, op loopafstand van het Boston Common park, Washington Street (winkelstraat in downtown), Newbury Street (sjiekere winkelstraat) en North End.

Talking numbers
In downtown Boston betaal je voor een eenkamerappartement in een goede buurt gauw $2.800 per maand of meer. Daar komt dan meestal nog gas, elektra en tv/internet bovenop (voor ons momenteel respectievelijk $50/$50/$130 per maand). 'Water & trash' zijn meestal inbegrepen. Sommige appartementen worden aangeboden inclusief 'heat & hot water'. Dat kan handig zijn, want zeker in oudere huizen kun je je 's winters blauw stoken. Er wordt hier nog redelijk veel op olie gestookt.


Als je van Italiaans houdt: North End.

Security Deposit
Veel verhuurders vragen de eerste maand huur + security deposit (+ soms ook laatste maand huur). De security deposit kan varieren van $500 tot een maand huur. Je krijgt het bedrag terug als je de woonruimte onbeschadigd achterlaat. In Massachusetts moet de verhuurder dit bedrag op een rentegevende bankrekening zetten en jou bij vertrek de opgebouwde rente geven. Dat is niet veel hoor, want een gemiddelde renterekening hier levert 0.01% rente...

Houd er rekening mee dat je als buitenlander zonder Social Security Number en zonder credit history waarschijnlijk de hoofdprijs gaat betalen. De meeste verhuurders zullen bewijs willen zien dat je de huur kunt blijven betalen. Ze zullen een 'credit check' willen uitvoeren (soms rekenen ze daar $25 voor), maar als buitenlander kun je wellicht je arbeidsovereenkomst met salarisindicatie (in Engels graag) overleggen.

Leuke buurten = duur wonen
Boston is compact dus veel is lopend, fietsend en met de metro te bereizen. Een auto wil je daar liever niet hebben. Populaire wijken zijn Beacon Hill, Back Bay, Fenway/Kenmore, Brookline, Charlestown, North End (Little Italy), South End, South-Boston (Iers). O ja en Cambridge (Harvard en MIT). Houd je van meer Spaans temperament: Jamaica Plain en Roslindale.


Gezien vanaf de Prudential: 1. Beacon Hill, 2. Back Bay, 3. Charlestown, 4. North End (Italiaanse wijk), 5. Downtown, Chinatown, Financial, Leather District, 6. South End. Niet zo: A. Chelsea, B. East-Boston, Winthrop, C. Revere.

Iets aardigere huurprijzen
Is je budget wat lager, maar wil je toch 'smack in the middle' wonen, kijk dan naar een studio of naar een kamer. Het is hier heel normaal om een woning met een of meer 'room mates' te delen, ook als je niet meer studeert.

Alternatief is om uit te wijken naar een van de omliggende stadjes (Metro-Boston), waar ze nog wel een metrolijn of commuter rail (MBTA of kortweg 'de T') naar downtown Boston hebben. Hoe verder van een station af, hoe lager de huur. Lopen of fietsen naar het station wordt wel gedaan, maar liever pakt men de auto naar het station en stapt dan op de trein. Zeker in de New Englandse regen- of sneeuwstormen ;)


De commuter rail is de stoptrein, maar de dienstregeling vind ik buiten de spitsuren niet heel denderend. Ze kunnen nog wat leren van de NS. Je kunt denken aan Newton, West-Roxbury (niet Roxbury!), Somerville, Medford, Belmont, Waltham, Melrose. Ten zuiden van Boston weet ik eigenlijk niet, wij wonen ten noorden van de stad.

Wat minder charmant zijn Malden, Revere en Everett maar daar zijn de huren weer lager. Uit ervaring weet ik dat het centrum van Malden wat droevig aan doet, maar dat de gemeente ook leuke wijken heeft. Uit de boekjes heb ik begrepen dat de wijken Dorchester, Roxbury en Mattapan ten zuiden van downtown Boston niet heel erg prettig zijn.

Huurvoorbeeld 1: wij wonen ten noorden van Boston (nog in Metro-Boston), metrostation op loopafstand (half uurtje naar downtown). Voor ons 2b/2b-appartement van bijna 1.100 sqft (100m2) met twee parkeerplaatsen in de garage betalen wij $2.450 per maand plus gemiddeld $50/mnd voor gas, $50/mnd voor elektra en $130/mnd voor VerizonFiOs. Het complex heeft een buitenzwembad en gym.

Huurvoorbeeld 2, wat verder weg in 'Greater Boston': Salem MA (niet New Hampshire!): naast Commuter Rail Station betaal je voor een vergelijkbaar appartement $1.800-$1.900. Je moet dan wel buiten parkeren. Of je hebt voor $2.400 een 'town home' (zeg maar rijtjeswoning).


Jefferson @ Salem Station, 1b-appartementen vanaf $1350/maand, 2b vanaf $1700/maand.

Zie ook:
Huurwoning vinden in/rond Boston
Huren in Boston voor korte periode (2-6 maanden)

Geen opmerkingen: