dinsdag 12 juni 2012

Huurwoning vinden in Boston en omgeving

Als je voor studie of werk (tijdelijk) naar Boston verhuist, dan zou het mooi zijn als er vanuit universiteit of werkgever al woonruimte voor je is geregeld. Moet je zelf op pad, dan zijn er wat dingen waar je op moet letten. Gisteren heb ik verteld over de huurprijzen in Boston en omgeving. Vandaag heb ik wat praktische tips voor je zoektocht naar een huurwoning. Houd er in elk geval rekening mee dat vanaf juni tot en met september (summer break) het druk is op de huizenmarkt.


Boston high-rise

Betaalde verkenning
Ga je voor langere tijd, dan is het de moeite waarde om een paar dagen over te komen voor wat 'recon'. In veel gevallen wil een werkgever de kosten voor zo'n reisje (vlucht, hotel, huurauto) wel voor je betalen. Je kunt dan met een kaart van de omgeving rondkijken en markeren wat je leuke/prettige buurten vindt en waar je absoluut niet wilt wonen. Zo hebben we het in Californië gedaan en ook toen we gevraagd werden om naar Boston te verhuizen.

Tijdens het verkenningsrondje kun je ook bij appartementencomplexen naar binnen lopen en bij de 'leasing office' om een rondleiding vragen. Sommige werken alleen op afspraak, dus bel van tevoren als je een complex op het oog hebt waar je per se wilt kijken. Veel grote complexen hebben wel een of meer modelappartementen die je kunt bezichtigen. Neem ook brochures en prijslijsten mee, maak foto's zodat je terug in Nederland genoeg naslagmateriaal hebt. Informeer ook naar de mogelijkheden om vanuit Nederland een appartement te regelen (lees: deposit te betalen). Laat je je huisraad verschepen uit Nederland, dan zit je de eerste twee maanden zonder spullen. Vraag eens of ze gemeubileerd verhuren of een verhuurbedrijf weten. Wij hadden het in Californië zelf geregeld, maar op onze huidige stek kun je dit uitbesteden aan de leasing office.

Kies goede kant van Boston
Zit je werk buiten Boston, kies je woonplaats dan bij voorkeur aan dezelfde kant. Moet je bijvoorbeeld elke dag naar Burlington (ten noorden van Boston), ga dan niet in Braintree (ten zuiden van Boston) wonen. De files op de I-93/US-1/US-3 door Boston (onder, is groot stuk tunnel) zijn in de zomermaanden al dramatisch in de spits, laat staan in de winter. Om Boston heen rijden via de I-95 duurt ook lang.

Online zoeken
Kun je niet overkomen, dan kun je op internet de volgende websites gebruiken om een idee te krijgen van wat er beschikbaar is:

Zoeken vanaf plattegrond
De onderstaande websites vond ik erg handig. Je ziet een landkaart van de omgeving Boston met daarop aangegeven welke huizen worden aangeboden op andere websites zoals Craigslist en makelaarwebsites.
Zoeken in lijsten
Vanuit de advertenties van de grote verhuurders kun je altijd doorklikken naar hun eigen website met meer informatie over indelingen en afmetingen van de appartementen/townhomes, huurprijzen, extra's zoals gym en zwembad ('amenities'), omgeving enzovoort. Gebruik Google Maps of een variant daarvan om een viruteel kijkje in de buurt te nemen met Street View of Bird's Eye View. Op Apartment Ratings kun je zien hoe de (oud)bewoners hun appartementencomplex waarderen. Veel voorkomende klachten gaan over geluidsoverlast en over parkeerplaats. En ja, de muren en vloeren zijn overwegend hier wat dunner dan in de oerdegelijke Hollandse bouw. De meeste appartementencomplexen zijn gebouwd met een overdaad aan gips- en spaanplaat.


Brokers
Je zult veel advertenties tegenkomen van brokers, makelaars die bemiddelen in huurwoningen. Meestal houdt dat in dat de verhuurder een halve of hele maand huur aan de bemiddelaar betaalt voor de bemiddeling. Soms moet de huurder ook een deel betalen, maar als het niet de advertentie vermeld wordt, niet zelf over beginnen ;)

Iets interessants gevonden?
Nou zit je in Nederland en heb je op Craigslist een leuke woning gevonden die door de eigenaar zelf wordt aangeboden. Je hebt de aanbieder gemaild en je hoort maar niks terug. Dat is redelijk normaal. Als ze je niet interessant - of te moeilijk (want je kunt niet direct tot zaken over gaan) - vinden, dan nemen ze niet de moeite om je dat te vertellen. Dat geldt overigens ook als je op een vacature reageert, maar dat is een ander verhaal. Voor jou honderd anderen... Kleinere verhuurders en particulieren willen liever direct cash of een gedekte cheque (cashier's check) in ontvangst nemen. Nog niet veel Amerikanen zijn gewend aan elektronisch betalen, laat staan dat ze een Paypal-account hebben.

De grotere verhuurbedrijven hebben vaak geen problemen met buitenlandse betalingen. Je kunt via hun website een appartement (unit) uitzoeken en een deposit doen. Ze doen dan een credit check, maar omdat jij als buitenlander niet bekend bent in het Amerikaanse systeem, zal een kopie van je arbeidsovereenkomst met vermelding van je salaris (liefst in Engels) waarschijnlijk ook voldoen.

Zoek vanuit Boston
Omdat de leuke woningen snel weg zijn, moet je snel kunnen reageren en betalen. Voordeel is wel dat je dan ook redelijk snel je woning in kan. Het idee om drie maanden van tevoren iets vast te leggen, is niet heel gebruikelijk bij particuliere verhuur. Bij grotere verhuurders lukt dat weer beter.

Het voelt heel raar, maar het handigst is om eerst hier naartoe te komen en intrek te nemen in een betaalbaar hotel (zie ook Huren in Boston voor korte periode (2-6 maanden)). Er zijn hotels en motels die kamers verhuren met een keukentje (meestal magnetron en een kookplaat). Regel dan ook direct een Amerikaanse bankrekening, zodat je mee kunt doen met het chequeverkeer.

Zie ook:
Huurprijzen in Boston en omgeving
Huren in Boston voor korte periode (2-6 maanden)

Geen opmerkingen: