zaterdag 20 juli 2013

Security deposit eerder terugkrijgen

Ook al wonen we inmiddels bijna vijf jaar in de Verenigde Staten, al een jaar met Green Card en hebben we een mooie creditscore, voor de nutsbedrijven blijven we blijkbaar vreemde eenden die niet kredietwaardig zijn. Zo moesten we bij het elektriciteitsbedrijf Dominion $348 aan security deposit betalen om klant te worden. De security deposit krijg je - met 0.2% rente - terug als je een jaar lang netjes je rekeningen hebt betaald.In de welkomstbrief legde Dominion uit waarom ze de security deposit nodig vonden: we hadden geen klantenhistorie bij Dominion Virginia Power en ook niet bij hun zustermaatschappij in North Carolina. Daarom hebben ze onze creditscore gecontroleerd bij Experian, een instantie die jouw kredietwaardigheid bijhoudt. Blijkbaar vonden ze onze score niet hoog genoeg. Op verzoek kon Dominion ons aanvullende informatie sturen over hun afweging om een security deposit te eisen. Dat wilde ik weleens weten!

Al redelijk snel had ik een reactie terug: een nette brief waarin de helft van de welkomstbrief werd herhaald, maar OK. De redenen die Dominion noemde zijn:
  • Lack of open service/professional accounts
  • Insufficient credit history
  • Number of (recent) credit inquiries

Nou is onze krediethistorie in het afgelopen half jaar inderdaad een paar keer opgevraagd: we hadden nieuwe verzekeringen nodig, want verhuisd naar een andere staat en onze landlord wilde ook zeker weten of we de huur wel kunnen betalen. Waar het waarschijnlijk op neer komt is dat we niet genoeg creditcards en/of leningen hebben waar we maandelijks op aflossen. Maar ik wil helemaal geen vijf credit cards! Mijn portemonnee puilt al uit van de kortingspasjes die echt heel handig zijn. Ik hoef geen Macy's creditcard en ook nog eentje van Nordstrom en van Costco. Ik kan heel goed mijn financiën bijhouden met één debitcard (pinpas) en één creditcard, dank u.Referentiebrieven van vorige nutsbedrijven
Wat Dominion ook vertelde in de brief is hoe de Security Deposit eerder opgeheven kan worden: op vertoon van een credit reference letter van het vorige energiebedrijf. In die brief moet duidelijk vermeld worden dat "you have established a good payment history with them for at least twelve months". Natuurlijk hebben wij maar elf maanden gas en elektra op het laatste adres in Massachusetts gehad, dus heb ik ook maar de nutsbedrijven van het jaar daarvoor een e-mail gestuurd. Twee weken later had ik alle referentiebrieven binnen. Zo lang de credit reference letter zinssnedes bevat zoals "..to confirm that your account is current with Company X.." of "We are pleased to report that the above customer has paid all Company Y bills rendered to date since mm/dd/yyyy for service at the aforementioned address.", dan zit je goed.

Cheque in de brievenbus
Deze week ontvingen we de cheque voor terugbetaling van de $348! Wat zullen we er eens mee gaan doen, Frank?

Geen opmerkingen: