donderdag 11 juli 2013

Nederlands shoppen in Virginia

Dit is deel 3 in de serie "Nederlands shoppen in...", deel 1 ging over de Bay Area, CA en deel 2 over de omgeving Boston, MA. Het is echt niet zo dat ik alleen maar Hollandse pot eet, maar op z'n tijd wat plakken Goudse kaas op mijn brood vind ik niet vervelend. Gelukkig zitten Trader Joe's, Costco en Aldi ook in Virginia.

Costco
Bij Costco verkopen ze grootverpakkingen, dus de Goudse kaas daar is direct een punt van een kilo. Soms hebben ze ook kleine stukken Old Amsterdam. Voor kleinere stukken Goudse kaas kun je terecht bij Trader Joe's of één van de andere grote supermarkten.

Trader Joe's
Als ik hier mijn boodschappen doe, neem ik de gewone Goudse kaas mee. Een beschaafd stukje dat tenminste zonder kunstgrepen in mijn bewaarbak past. Ze hebben ook gerookte Goudse, extra creamy en van geitenmelk. Ze verkopen ook kleine stroopwafels, speculaasjes (Speculoos, heb ik nog niet geprobeerd, maar ik ben al een tijdje door mijn voorraad Spekulatius van de Aldi heen, dus misschien binnenkort?) en Speculoos Cruncy Cookie Butter. Soms hebben ze Heineken en Amstelbier. Met de feestdagen verkopen ze gefruite uitjes (Gourmet Fried Onion Pieces, groen blik) uit Nederland, die smaken toch 't beste. Ik heb hun chilisaus nog niet geprobeerd.Giant/Harris Teeter/Wegmans/Safeway
Ze houden hier meer van Hollandse kaas dan in Californië en Massachusetts, lijkt het wel. Ik kom in bijna elke supermarkt wel blokjes Goudse kaas tegen. Inmiddels heb ik zelfs smakelijk bruin brood gevonden voor onder de kaas. Harris Teeter heeft een Toasted Sunflower Honey-brood waar ik de honing niet echt in terugvind (of ik wen aan 't zoete brood...). Giant verkoopt halfjes Multigrain Panini Bread, ook wel gestickerd als Multigrain Sandwich Bread. Het zijn wel dikke plakken, maar het smaakt niet zoet en ook niet naar zuurdesem. Ook lekker met een laag Lotus Biscoff Spread erop, een chocopasta met -jawel- speculaaskruiden erin.Vandaag vond ik bij de Safeway LU Bastognekoeken (Cinnamon Sugar Spice), Pim's en Petit Ecoliers. En ik kwam ook weer eens beschuit tegen: Reese Imported Original Holland Rusk.Deze supermarkten hebben een internationaal gangpad. Bij de Thaise/Japanse/Indiase schappen vond ik chilisaus (Mae Ploy Sweet Chili Sauce) en sambal oelek. Bij de Britse spullen stond Heinz Salad Cream (vergelijkbaar met Gouda's Glorie slasaus).

Aldi
Vanaf september hebben ze hier echte speculaaskoekjes te koop. Ik moet dus nog even wachten voordat ik weer flink kan inslaan ;) Niks gaat boven een (witte) boterham met speculaaskoekjes er op! Ze hebben ook Haribo-colaflesjes en -beertjes. OK, Haribo is niet Nederlands maar wel 'soort-van' door de onbegrijpelijke reclame met Peter-Jan Rens.WorldMarket Costplus
Een winkel die ik in Massachusetts gemist heb, is WorldMarket. Je kunt het vergelijken met Xenos. Niet alleen hebben ze De Ruijter hagelslag (melk en puur), maar ook een hele trits Haribo-snoep, Venco- en Katjes-drop, zelfs dubbelzout. Kleine flessen ABC Ketjap Manis en currysaus zijn alleen online verkrijgbaar.

H-Mart/Global Food/Lotte Plaza
Dit zijn grote Koreaanse supermarkten waar ik spullen haal om Indonesisch te koken. Bij de meeste gangpaden heb ik geen idee wat 't is, maar het is leuk om door zo'n winkel te zigzaggen op zoek naar 'mijn' boodschappen. Omdat er ook veel Indiërs in deze regio wonen, hebben sommige van deze supermarkten ook een ruim Indiaas assortiment. Tussen de honderden Japanse sojasauzen staan ook wat flessen ketjap manis. Deze zoete ketjap is hier veel stroperiger dan de 'Hollandse', maar smaakt hetzelfde. Natuurlijk kun je hier ook grote flessen Sweet Chili Sauce kopen, potten sambal oelek (ik zag zelfs een pot van een gallon als ik me niet vergis...) en kroepoekjes (Shrimp Snacks, bij de chipsafdeling).

Online
Voor speciale dingen zoals Joppiesaus, Conimexspullen, oliebollenmix enzovoort, kun je familie inschakelen of online bestellen bij Amazon. Gespecialiseerde webwinkels met Nederlandse spullen zijn:

  • All Things Dutch in Massachusetts en heeft een flinke selectie drop, strooigoed voor op brood, beschuit en Calvé Romige Mayosaus
  • Vander Veens - The Dutch Store in Michigan heeft veel Conimex-spullen, inclusief de boemboes (Spice Paste), maar ook bitterballen, kroketten en frikandellen. De laatste producten worden met een koelelement opgestuurd, maar ze kunnen de versheid bij aankomst niet garanderen. Het risico is voor jou. Mocht je in de buurt van Wyoming, MI zijn, dan kun je bij de winkel langs.

Uit eten: bitterballen, Hollandse friet en gado-gado
Bij Mad Fox Brewing Company in Falls Church hebben ze Lamb Bitterballen op het menu staan. Ze zijn lekker, maar niet de bitterballen zoals wij ze kennen (geen ragout, maar vooral veel lamsgehakt). Ben je in de wijk Adams Morgan (DC) en heb je zin in een patatje oorlog, dan kun je bij Amsterdam Falafel terecht. Wij kennen 'm uit Boston, maar dit is de originele. Ze hebben echte Hollandse patat in puntzak, Hollandse frietsaus, satésaus en currysaus. En als je in de buurt van Alexandria bent, dan kun je Indonesisch eten bij Satay Sarinah. Dit is volgens mij het enige Indonesische restaurant hier in de regio. Het zit op een niet zo'n aantrekkelijke strip mall, maar het eten was goed. We hebben de Indische kroketjes gehad, gado-gado met kroepoek en emping. En een avocado-chocolade shake:Zie ook deze posts:
Nederlands shoppen in Bay Area, Californië
Nederlands shoppen rond Boston, Massachusetts

Geen opmerkingen: