woensdag 24 december 2014

Nashville, TN

Nee, nee, nee.... deze post gaan niet over de TV-show "Nashville". Alhoewel die show wel over dezelfde stad gaat. En over de muziek die 'n grote rol speelt in die stad. Hmmm.... dus misschien gaat het wel over de TV-show. Oh jee... verwarrend. Laten we even opnieuw beginnen.

Nashville is 'n stad in Tennessee met zo'n 600 duizend inwoners. Nashville is vooral bekend als de thuisplaats van de Country-muziek en heeft daarom ook de bijnaam "Music City USA". Alle grote muzieklabels hebben kantoren in Nashville en talloze Country-artiesten nemen er hun muziek op of zijn in een van de talloze kroegen hun carriere als muzikant begonnen.

Hoewel Nashville 'n flinke stad is, hebben wij ons bezoek beperkt tot Downtown Nashville - een stuk van misschien 6 bij 6 blokken vlak naast de rivier.


Downtown Nashville

Op het kaartje hierboven zie je 'n aantal van de grote trekpleisters:

  • Country Music Hall of Fame
  • Ryman Auditorium
  • Johnny Cash Museum
  • Bridgestone Arena
  • Wildhorse Saloon

We lopen ze hieronder even door...

Country Music Hall of Fame

Zoals Hollywood 'n walk of fame heeft met filmsterren, zo heeft Nashville de grootste Country-sterren vereeuwigd in 'n Hall of Fame. De plaquettes liggen hier niet op de grond maar hangen aan de muur.


De plaquette van Johnny Cash

Op elke plaquette staat 'n beschrijving van de reden dat deze artiest zijn of haar plaatsje verdiende. Bij Country-artiesten van onze generaties (Kenny Rogers, Dolly Parton, Everly Brothers) kunnen we ons dat misschien zelf ook wel voorstellen. Maar als we verder terug in de tijd gaan, is het leuk om te lezen wat die artiest voor de Country-muziek heeft betekend.

Je toegangskaartje voor de Hall of Fame geeft ook gelijk toegang tot het bijbehorende museum. In dit museum staat de ontwikkeling van de Country-muziek centraal, vanaf de eerste beginstapjes (op basis van de traditionele folk-muziek) tot de enorm massale country-pop van de afgelopen decennia. Het museum heeft 'n audio-toer, waarbij je met 'n audio-speler langs de displays wordt geleidt terwijl je verhalen hoort. Zo'n audio-toer is voor mij altijd 'n goed alternatief voor 'n gids, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik deze toer 'n beetje langdradig vond. Een voordeel is dan natuurlijk wel dat je gewoon stukken kunt overslaan in de audio-toer. Als je dat bij 'n gids doet, staat 't toch wat onbeschoft. :-)

Ryman Auditorium

Het Ryman Auditorium is vooral bekend omdat er tot 1974 de Grand Ole Opry plaatsvond. De Grand Ole Opry is 'n radio-concert-show die al sinds 1925 elke week 'n uur lang live Country-muziek uitzendt. Bijna alle bekende namen hebben in die tijd in de show opgetreden, zoals Dolly Parton, Garth Brooks, Reba McEntire, Rascal Flatts en de Dixie Chicks. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze 'n nationaal publiek konden bereiken, voor anderen was het hun grote doorbraak, maar voor iedere artiest is het optreden in de Grand Ole Opry 'n grote eer.


Het podium in het Ryman Auditorium - https://www.flickr.com/photos/nostri-imago/2884433146/in/set-72157607460160630

Sinds 1974 wordt de show vanuit 'n eigen studio uitgezonden die wat verder van het centrum ligt. Maar het Ryman Auditorium blijft 'n bedevaartsoord voor Country-liefhebbers en -artiesten.

Johnny Cash Museum

Johnny Cash is met echte 'n Amerikaanse Country-legende. In heel Nashville vind je souvenirs met zijn afbeelding erop. Maar als je echt meer over de man wilt leren, kun je het beste terecht in het museum dat aan hem gewijd is.

Bridgestone Arena

Nashville heeft ook 'n aantal sport-teams, zoals de Tennessee Titans (American Footbal) en de Nashville Predators. Dit laatstgenoemde ijshockey-team speelt in de grote Bridgestone Arena in downtown Nashville. In dezelfde arena treden ook veel grote country-sterren (en soms ook artiesten uit 'n ander genre) op als ze op tournee zijn. Kijk daarom altijd even wie er in de Bridgestone Arena speelt als je in Nashville bent. Dat kan heel makkelijk, want op de hoek van de Bridgestone Arena zit ook het visitor center van Nashville.

Wildhorse Saloon

Voordat we naar Nashville gingen had ik nooit van de Wildhorse Saloon gehoord, maar het schijnt sinds zijn opening in 1994 al snel 'n bekende naam te zijn geworden in Downtown Nashville. Het is 'n grote bar/restaurant/dansclub van drie verdiepingen. De bovenste twee verdiepingen zijn in het midden open en kijken daardoor ook neer op de dansvloer en het podium van de benedenverdieping. Op dat podium treden elke avond een of meerdere artiesten op. Tussen de optredens door worden er Line-Dance-lessen gegeven, waardoor de sfeer continu lekker levendig is.


Wildhorse Saloon vanaf het podium. In het midden is de dansvloer, langs de randen staan tafels waar je kunt eten/drinken.

Ook kleinere gelegenheden dan de Wildhorse hebben vaak live-muziek, vanaf halverwege de middag tot laat in de avond of vroeg in de nacht. We hebben met bewondering naar 'n bandje zitten kijken dat 'n verzoeknummer kreeg dat ze blijkbaar nog niet konden spelen: 'n halve minuut later hing er 'n iPhone aan de microfoonstandaard en stond de zanger het nummer te spelen alsof het in z'n normale repertoire hoorde.

Al met al is Nashville 'n stad die je als liefhebber van Country-muziek niet over mag slaan. En ook als je niet zo'n grote fan bent, kun je je in downtown Nashville goed vermaken.

Geen opmerkingen: