donderdag 4 december 2014

CNN en Stone Mountain

Op aanraden van een vriendin zijn we in Atlanta GA op bezoek geweest bij het hoofdkantoor van CNN. Je kunt daar de Inside CNN Studio Tour ($15 per persoon) doen langs de nieuwsredacties. Je kijkt dan door grote ramen naar binnen. Wij hebben de VIP-rondleiding gedaan, omdat je dan echt op een nieuwsredactie en in een controlekamer komt. Deze rondleiding kost $35 persoon, maar dat vonden wij het wel waard.


Rondleiding door het hoofdkantoor van CNN. Helaas was het Coca-Cola Museum al dicht, anders waren we daar ook nog even gaan kijken.


Nieuwe carrière? Foto was inbegrepen bij VIP Tour.

Stone Mountain
Onze vriendin gaf nog een tip: Stone Mountain. Het is een 'monadnock', een eilandberg (net zoals de kopjes in Afrika), die ongeveer 40 minuten rijden ten westen van downtown Atlanta ligt. In New Hampshire hebben we een keer zo'n stenen puist beklommen, Mount Monadnock. En vanaf de weg bij ons huis hebben we uitzicht op Sugarloaf Mountain in de verte, nog zo'n eenzame eilandberg die onverwacht uit het verder heuvelige gebied omhoog schiet.


Op tweederde van Mount Monadnock NH, mooi punt om te keren. Te warm, te veel wespen en we wisten hoe de afdaling zou worden... Je snapt misschien dat we blij waren toen we hoorden dat Stone Mountain een kabelbaan heeft.

In de steile noordzijde van Stone Mountain is het Confederate Memorial uitgehouwen, een reliëf van drie belangrijke mannen uit de geschiedenis van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Dat waren de Zuidelijke staten die zich hadden afgescheiden het Noorden onder leiding van president Lincoln. Het zijn president Jefferson Davis (niet te verwarren met Thomas Jefferson, die zestig jaar eerder de 3e president van de VS was), generaal Robert E. Lee (één van de vele beroemde Lees in deze regio) en generaal Thomas J. "Stonewall" Jackson (zijn bijnaam heeft hij hier in de buurt tijdens de Eerste Slag bij Bull Run in Manassas verdiend, waar hij met zijn regiment zo onverzettelijk als een stenen muur bleef staan. "Monadnock" was ook wel een toepasselijke bijnaam geweest...).


Met de klok mee, beginnend met de grootste: uitgehouwen president en generaals van het Zuidelijke leger; nog een keer het beeldhouwwerk, maar dan vanuit de kabelbaan gezien; laatste stuk van de wandelroute de berg af (gelukkig weer redelijk plat!); uitzicht op Atlanta vanaf Stone Mountain; in dit soort poelletjes boven op de berg schijnen garnaaltjes te leven.

Vingeroefening
Gutzon Borglum, de beeldhouwer die in 1923 aan het Confederate Memorial was begonnen, had als plan dat het reliëf rondom de berg zou lopen. Een leger zou achter de president en generaals aan galopperen. Hij projecteerde de afbeelding met een grote toverlantaarn op de bergwand. Na een jaar had hij het hoofd van generaal Lee af en nog een jaar later stapte hij boos op. Zijn opdrachtgevers waren zo ontstemd, dat zij al het werk van Borglum hebben laten weghakken. Met de kennis die hij had opgedaan op Stone Mountain, ging Borglum aan de slag met Mount Rushmore.

Uiteindelijk is een aangepaste versie van het Confederate Memorial in 1970 afgerond. Ze hebben de benen van de paarden maar laten zitten.

Het beeldhouwwerk is twaalfduizend vierkante meter groot. Vergelijk het maar met de afmeting van outlet winkelcentrum Bataviastad of de oppervlakte van de marktvloer plus alle winkels en horeca die in de nieuwe Markthal in Rotterdam zitten.

Oja, een kaartje voor de kabelbaan kost $18 per persoon voor een retourtje, $9 voor een enkele reis. Je kunt dan naar beneden wandelen (1,7 km). Je komt dan aan de westkant van de berg uit, houd er dus rekening mee dat je dan nog anderhalve kilometer moet lopen naar de parkeerplaats of naar het Marriot hotel. Parkeren bij de kabelbaan kost $10. Als je in het Marriot tegenover het monument logeert, dan laat je de auto daar staan en loop je naar het opstappunt.

Zie ook:

Geen opmerkingen: